Vrouwen verdienen nog steeds minder

© ThinkStock
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

Er is ook goed nieuws voor de vrouwen. Vrouwelijke ondernemers in België behoren tot de best geschoolden van alle OESO-landen.

De loonkloof blijft bestaan op de Belgische arbeidsmarkt. Vrouwen verdienen 8,9 procent minder dan mannen, al is de loonkloof in ons land kleiner dan het OESO-gemiddelde. Er is ook goed nieuws voor de vrouwen. Vrouwelijke ondernemers in België behoren tot de best geschoolden van alle OESO-landen. Vrouwen die hun eigen bedrijf leiden behoren in ons land tot de best geschoolden van alle OESO-landen. 52 procent van hen heeft een diploma hoger onderwijs, tegenover slechts 33 procent in alle OESO-landen samen.

Vrouwelijke ondernemers in België doen ook beter dan hun mannelijke landgenoten, waarvan 40 procent een hoger diploma heeft. Dat blijkt uit de OESO-studie ‘Closing the Gender Gap: Act now.’

Kloof

Op de Belgische arbeidsmarkt blijft de vrouw het onderspit delven, zowel tegenover haar geslachtsgenoten in de rest van de OESO als haar mannelijke collega’s in België. De vrouwelijke arbeidsmarktparticipatie in België bereikte 62 procent in 2010, onder het OESO-gemiddelde van 65 procent en onder de mannelijke arbeidsmarktparticipatie in België van 73 procent.

Het dichten van de kloof inzake arbeidsmarktparticipatie zou in België de jaarlijkse groei per hoofd met 0,6 procentpunt doen toenemen, zegt de OESO.

De loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers bedraagt in ons land 8,9 procent in het nadeel van de vrouwen. Hier doet ons land beter dan het OESO-gemiddelde van 15,8 procent.

Topvrouwen

In het topmanagement zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in ons land: ze bezetten er 34 procent van de functies terwijl ze 45 procent van de arbeidsbevolking uitmaken.

Ze bezetten slechts een tiende van de bestuurszitjes in beursgenoteerde ondernemingen, niettegenstaande de wettelijke verplichting om een derde van de mandaten voor het andere geslacht voor te behouden.

Werkende moeders

De studie breekt ook een lans om het leven voor werkende moeders in de OESO en daarbuiten gemakkelijker te maken, via betaalbare kinderzorg en betere belastingsystemen. Na aftrek van kosten van kinderzorg, wordt gemiddeld de helft (52 procent) van het tweede gezinsinkomen wegbelast in de OESO. In landen als Australië, Duitsland, Ierland, Zwitserland, het VK en de VS is dat zelfs 65 procent of meer.

Dat verzwakt de stimulans voor beide ouders om te gaan werken, aldus de OESO, terwijl we juist alle talent moeten mobiliseren om de vergrijzingkosten op te vangen. Voor de economie is vrouwelijke arbeidsmarktparticipatie des te belangrijker, nu blijkt dat meisjes op school beter doen dan jongens en meer doorstromen naar hoger onderwijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content