Alain Mouton

‘Verband tussen werk en pensioen is essentieel’

Alain Mouton Redacteur bij Trends

Indien de band tussen werken en pensioen losser wordt, evolueren we op termijn naar een laag basispensioen voor iedereen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

De federale regering werkt al een tijd aan pensioenregels waarbij jaren van werkloosheid niet meer gelijkstaan aan gewerkte jaren bij de berekening van het pensioen. Dat is logisch, omdat de band tussen bijdragen en uitkeringen de essentie van een duurzaam pensioenstelsel uitmaakt. Dat er nu uitzonderingen zouden worden toegekend voor werkloze 50-plussers, is een slecht signaal.

Onder de federale regeringspartijen is er onenigheid over de pensioenregels voor werkloze 50-plussers. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil dat voor die categorie de gelijkgestelde periodes (van inactiviteit of werkloosheid) nog altijd integraal meetellen voor de berekening van hun pensioen. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) is niet gewonnen voor zo’n uitzondering.

Het gaat om de toepassing van een recente beslissing van de regering: voor wie langer dan een jaar werkloos is, wordt niet meer het laatste loon gebruikt als basis voor de berekening van de pensioenopbouw, maar een minimumbedrag van ongeveer 24.000 euro per jaar. Op die manier wordt de band tussen het aantal effectief gewerkte jaren (dus de jaren dat er sociale bijdragen worden betaald) en de omvang van de pensioenuitkering versterkt. Dat moet de Belgen ertoe aanzetten langer te werken.

Verband tussen werk en pensioen is essentieel

Mocht de regering beslissen die regel niet toe te passen op werkloze 50-plussers, dan geeft ze een verkeerd signaal. Dan verzwakt ze de band tussen werk en pensioen verzwakt en ondermijnt ze de betaalbaarheid van het pensioensysteem. Gelijkgestelde periodes kunnen slechts in beperkte mate meegeteld worden. Voor zwangerschapsverlof of één jaar werkloosheid is dat bijvoorbeeld te verdedigen. Een loopbaan is nooit een vlakke zee zonder enige rimpeling. Maar lange periodes van werkloosheid mogen niet langer integraal gelden als gewerkte jaren.

Indien de band tussen werken en pensioen losser wordt, evolueren we op termijn naar een laag basispensioen voor iedereen. Of iemand nu gewerkt heeft of niet. Of iemand nu een lange loopbaan had of niet. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content