Shell tempert klimaatdoelen

Shell-CEO Wael Sawan | Foto: Getty

Shell past zijn klimaatstrategie aan en kiest voor een minder ambitieuze CO2-reductie tegen 2030, zo bericht de zakenkrant Financial Times. Het olie- en gasconcern doet dit met het oog op de uitbreiding van zijn zakelijke activiteiten. 

Vanochtend onthulde Royal Dutch Shell voor het eerst sinds 2021 een update van zijn driejaarlijkse energietransitieplan. Waar de energiereus eerst mikte op een daling van zijn CO2-uitstoot met 20 procent tegenover 2016, mikt die nu op een reductie met 15 à 20 procent. Die bijstelling vloeit voort uit een strategische keuze om meer energie te leveren aan bedrijven, wat minder klimaatvriendelijk uitpakt dan de levering aan huishoudens.

Miljardenwinst

Onder leiding van CEO Wael Sawan, die onlangs het roer overnam, verschuift Shell zijn focus. Het plan om groene stroom aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland te verkopen, wordt teruggeschroefd ten gunste van winstgevendere zakelijke deals. Eigenlijk heeft het bedrijf zich grotendeels teruggetrokken van de Europese markt voor elektriciteit. Ondanks die strategiewijziging boekte Shell in 2023 een winst van maar liefst 28 miljard dollar. 

Tot 2020 zat Shell steevast in de top twintig van de bedrijven wereldwijd die het hoogste dividend uitkeren, volgens een index van de vermogensbeheerder Janus Henderson. In 2017, 2018 en 2019 keerde het zelfs het hoogste dividend van allemaal uit. Opvallend: in het laatste rapport van Janus Henderson, over 2023, is het echter uit de top twintig gedonderd.

Vloeibaar aardgas

Shell zegt te blijven vasthouden aan zijn langetermijndoelstellingen: een reductie van zijn CO2-emissies met 45 procent tegen 2035 en netto nuluitstoot in 2050, een ambitie die het bedrijf zichzelf stelde in de nasleep van het Parijse klimaatakkoord van 2016. 

Critici, waaronder de klimaatactivistengroep Follow This, vrezen echter dat Shell met die strategie juist langer zal vasthouden aan fossiele brandstoffen. Een Nederlandse rechter had eerder geoordeeld dat Shells oorspronkelijke plannen niet ambitieus genoeg waren. De Britse multinational blijft intussen groeien op de lng-markt en ziet dat gas als een essentiële schakel in de energietransitie.

Met de aankomende verkiezingen in de Europese Unie (juni) en de Verenigde Staten (november) lijkt het erop dat de fossiele titaan de politieke ontwikkelingen op die twee cruciale markten afwacht. De huidige leiders, onder wie Ursula von der Leyen en Joe Biden, zetten in op versnelde energiehervormingen, maar zien zich geconfronteerd met toenemende politieke uitdagingen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content