Dit staat in het begrotingsakkoord: alle inkomsten, uitgaven en nieuw beleid
Het kernkabinet is het eens geraakt over een inspanning van 1,2 miljard euro om het federale begrotingstekort volgend jaar terug te brengen naar 3 procent van het bbp. “Stap voor stap brengen we onze begroting terug in orde’, zei premier Alexander De Croo na afloop van het conclaaf. ‘Hiermee doen we opnieuw wat we beloofd hebben.” Dit staat in het akkoord.
Vivaldi hield zich dus aan haar voornemen om op zoek te gaan naar de 1,2 miljard euro die ze eerder had afgesproken om in lijn te blijven met de afspraken met de Europese Commissie. De regering zat meer dan 30 uur samen alvorens ze de begrotingsopmaak kon afkloppen. ‘Dat komt neer op 40 miljoen euro per uur. Dan hebben we goed gewerkt’, grapte Groen-vicepremier Petra De Sutter.
Samen met eerdere inspanningen moet het tekort voor de federale overheid volgend jaar lager dan 3 procent van het bbp uitkomen, de bekende Maastrichtnorm. Daar bovenop heeft de regering ook 500 miljoen euro gevonden voor extra beleid. ‘Dit toont aan dat we met de verkiezingen voor de deur met resultaat kunnen komen’, aldus staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD).
Inkomsten
Bij de inkomsten ging de regering volgens haar op zoek naar inspanningen die de bevolking zo weinig mogelijk pijn doen. Daarbij is 150 miljoen euro afkomstig van de banken. Dat gebeurt via een dubbele maatregel: de fiscale aftrekbaarheid van de bankentaks verdwijnt volledig en de taks wordt progressief gemaakt, zodat de banken met veel spaargeld (de grootbanken) meer moeten bijdragen, legde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) uit. De regering rekent ook op een dividend van 220 miljoen euro uit Belfius.
Via een versterking van de kaaimantaks – die werd ingevoerd om de vlucht naar belastingparadijzen tegen te gaan – rekent de regering op 13 miljoen euro. Strengere en betere fiscale controles moeten 71 miljoen euro in het laatje brengen. De regering verstrengt bijvoorbeeld de voorwaarden om een vastgoedbeleggingsfonds aan te houden en voert ook de controles op tussen voetbalclubs en makelaars. De beperking van de aftrekbaarheid van professionele diesel moet 25 miljoen euro opbrengen. Hogere accijnzen op tabak zijn dan weer goed voor 50 miljoen euro.
Uitgaven
Bij de uitgaven rekent de regering op 150 miljoen euro door onderbenutting binnen het overheidsapparaat. Daarnaast komt 100 miljoen euro uit minder uitgaven binnen de gezondheidszorg. Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke benadrukte dat de begroting van de ziekteverzekering niettemin 2 miljard euro hoger zal liggen dan in 2023. Hij kondigde ook een hogere premie aan voor werkgevers die langdurig werklozen minstens drie maanden aan de slag laten gaan. Die gaat van bruto 1.000 euro naar bruto 1.725 euro.
De uitbreiding van de flexi-jobs is goed voor 71 miljoen euro en 25 miljoen euro haalt Vivaldi uit de herziening van nieuwe contracten met bpost. Dat bedrag staat los van de terugvordering van 75 miljoen euro van geld dat het bedrijf de overheid te veel had aangerekend. Uit de versterking van de activeringsbijdrage mikt de regering op 40 miljoen euro. Die moet voorkomen dat werkgevers personeel betaald thuis laten zitten zonder activiteit te verrichten – een fenomeen dat onlangs opdook bij ING.
Nieuw beleid
Onder de rubriek nieuw beleid gaat 6,7 miljoen euro naar de voortgezette verlaging van de btw naar 6 procent voor warmtepompen. De verlaagde btw op sloop en wederopbouw blijft permanent op 6 procent en geldt voor het hele land, maar wordt gecibleerd op de eigen woning met een maximale oppervlakte van 200 vierkante meter. Ook werden eerdere afspraken over de ontmanteling van de kerncentrales en de studies voor de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 bevestigd.
Voorts gaat 150 miljoen euro naar migratiebeheer, zoals de opvang van asielzoekers, en komt er een uitbreiding van de zorgcentra na seksueel geweld. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez krijgt 10 miljoen euro om mee werk te maken van kwalitatieve opvang en bescherming van vluchtelingen in de eigen regio.
Lees ook:
Reactie Unizo: “zeer tevreden” met uitbreiding van flexi-jobs
Unizo heeft alvast positief gereageerd op het akkoord van de regering De Croo. “Het allerbelangrijkste is het feit dat de regering 1,2 miljard realiseert, zonder hiervoor ondernemers zwaarder te belasten. Daarnaast valt vooral de maatregel op van de uitbreiding van de flexi-jobs”, reageert topman Danny Van Assche maandagavond.
De uitbreiding van de flexi-jobs naar 12 extra sectoren is volgens Unizo een belangrijke beslissing. “We hadden graag een openstelling naar alle sectoren gezien, maar dit is alvast een grote stap in de goede richting”, benadrukt Van Assche. “De prijs die moet worden betaald, is naast een hogere bijdrage vooral een verhoging van complexiteit en rompslomp voor die sectoren die er al gebruik van maken.”
Minimumlonen
Het optrekken van de minimumlonen gebeurt, zoals eerder afgesproken door de sociale partners, via een compensatie voor de werkgever. Hierdoor zal het minimumloon stijgen zonder dat de arbeidskost voor de werkgever de hoogte ingaat.
Unizo is al langer vragende partij om het systeem van de flexi-jobs niet langer te beperken tot specifieke sectoren, maar uit te breiden naar alle sectoren die dat wensen. “Met het openstellen van flexi-jobs van 10 naar 22 sectoren zet de federale regering een mooie stap. In deze huidige krappe arbeidsmarkt zijn flexi-jobbers voor de ondernemers noodzakelijk. Voor sectoren zoals de verhuis, de begrafenisondernemers, de voeding en de evenementen is deze uitbreiding zeer goed nieuws”, aldus Van Assche.
Nieuw is dat er een jaarlijks verdienplafond van 12.000 euro komt en de barema’s van de sector moeten worden toegepast, met uitzondering voor de horecasector. Deze maatregelen maken het systeem volgens Unizo een pak complexer.
De bouwfederatie Embuild heeft gemengde gevoelens bij de beslissingen over de btw-verlaging voor sloop- en heropbouwwerken.