Pieter Timmermans (VBO): ‘Een duidelijk signaal voor meer ondernemingen en banen’

© belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

“Als ik de verkiezingsuitslag zie, kan ik enkel concluderen dat de kiezers een duidelijk sociaaleconomisch signaal hebben gegeven: er moeten meer ondernemingen en meer banen komen,” zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

“De federale onderhandelingen zullen moeilijk verlopen, maar het is wenselijk dat er tegelijk op verschillende niveaus stabiele meerderheden komen. Als je een energiebeleid wilt voeren, de concurrentiekracht van de ondernemingen wilt herstellen en de arbeidsmarkt moet hervormen, kan dat niet met regionale regeringen alleen. Daarom zeg ik dat er bij de regeringsvorming twee ordewoorden zijn: snelheid en coherentie.”

Timmermans liet in de dagen voor de verkiezingen zijn ergernis blijken: er werd te weinig gepraat over het concurrentievermogen van de ondernemingen. “Aan het begin van de campagne was concurrentiekracht wel een centraal thema, maar het verschoof in de richting van het behoud of het versterken van de welvaart van de burgers. Maar het één gaat niet zonder het ander. Eerst moeten er banen worden gecreëerd, en dat kan enkel dankzij meer ondernemingen. Zo krijgt de economie zuurstof en wordt iedereen er beter van.”

De VBO-topman beseft dat de onderhandelingen geen gezondheidswandeling worden, maar hoopt toch op een snelle regeringsformatie, omdat “dat cruciaal is voor het imago van ons land.”

Pieter Timmermans wil zich niet op een datum vastpinnen, maar hij zou het wel nuttig vinden dat er een nieuwe federale ploeg is in het najaar, wanneer de interprofessionele onderhandelingen voor 2015-2016 starten. Anders moeten de sociale partners in het ijle werken. “Maar het verleden heeft aangetoond dat de Groep van Tien ook kan functioneren als de politieke partijen nog volop met de regeringsvorming bezig zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content