Pensioenhervorming: vakbonden voelen zich gepasseerd en stellen premier De Croo ultimatum

Ilse Heylen © Belga Image

De overheidsvakbonden willen een persoonlijk onderhoud met premier Alexander De Croo (Open Vld) over de pensioenhervorming.  Zonder antwoord binnen 24 uur, zullen ze zich beraden over een reactie.

Dat hebben ze laten weten in een brief aan de eerste minister, meldt persagentschap Belga.

Vakbonden voelen zich gepasseerd

Aanleiding van de brief is het akkoord binnen de regering over de pensioenhervorming. Een van de belangrijkste pensioenmaatregelen uit het akkoord gaat over de plafonnering van de perequatie. Dat is het systeem om de ambtenarenpensioenen welvaartsvast te houden, door ze te koppelen aan de salarisverhogingen van actieve ambtenaren.

Volgens de christelijke, socialistische en liberale overheidsvakbonden gebeurde dat zonder enig sociaal overleg. Dat toont volgens de bonden “de minachting” aan van de regering voor alle personeelsleden in openbare dienst.

Er was donderdag nog overleg gepland, zei ACOD-voorzitter Chris Reniers vanochtend al. “ACOD stond ervoor open om naar een ander systeem van berekening te gaan. Maar we hebben zelfs de kans niet gekregen. Dit tart alle verbeelding. Het is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

Comité A

De bonden willen dat premier De Croo donderdag persoonlijk aanwezig zal zijn op een vergadering van comité A. Dat is het onderhandelingscomité voor alle overheidsdiensten, waar bonden en overheid met elkaar overleggen.

De vakbonden willen “een reactie binnen 24 uur”. Dat zal de houding van de vakbonden bepalen, klinkt het. “Als niet aan deze verzoeken wordt voldaan, dan zullen de vakbonden alle mogelijke stappen ondernemen om de belangen van de openbare diensten en het personeel te beschermen.”

‘Welvaartsvastheid verdwijnt deels’

Ook Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten reageerder eerder al ontevreden. “Voor gepensioneerde ambtenaren zal de welvaartsvastheid minstens deels verdwijnen”, zegt ze.

Heylen had ook liever nog overleg gepleegd over de maatregelen.

‘Ambtenaren voor de zoveelste keer benadeeld’

Overheidsbond VSOA zegt dat de ambtenaren “voor de zoveelste keer” worden benadeeld. “VSOA hekelt het feit dat het altijd maar om de cijfers gaat en niet om de mensen. Het personeel verdient meer respect dan dat. Opnieuw blijkt dat de regering onbetrouwbaar is”, zegt de vakbond in een persbericht. (Belga)

Lees ook:

Partner Content