Pensioenen: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee?

Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.

Stilaan vliegen de voorstellen van de partijen de kiezers om de oren. Een belangrijke maatstaf voor veel mensen is: in hoeverre hebben al die plannen gevolgen voor mijn portemonnee? Trends vroeg de Vlaamse partijen naar hun standpunten over vier thema’s: werken, vermogen, pensioenen, en wonen.

Lees hieronder over pensioenen. Lees hier het deel over werken en loon, hier over vermogen (sparen, beleggen, erven en schenken) en hier over wonen.

Pensioenen

Over het Belgische pensioensysteem liggen sommige partijvoorstellen heel dicht bij elkaar, terwijl andere elkaar vierkant tegenspreken. Alle partijen zijn het erover eens dat de verschillende pensioenstelsels voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren op termijn moeten samenvloeien tot een en hetzelfde stelsel.

Voorts is er een sterke consensus dat het wettelijk pensioen, ook wel bekend als de eerste pijler, fundamenteel is en versterkt moet worden. Alle partijen doen daar voorstellen voor. N-VA wil de pijler versterken en verhogen met de welvaartsenveloppe. Dat is een jaarlijkse pot geld van een paar honderd miljoen euro die de sociale partners kunnen gebruiken om uitkeringen, waaronder pensioenen, te verhogen.

Vooruit en Groen willen dat de hogere pensioenen een hogere solidariteitsbijdrage betalen. Open Vld en cd&v willen de berekeningsbasis waarop de pensioenen bepaald worden, aanpassen. De christendemocraten willen die verhogen om de link tussen het loon en het pensioenbedrag te versterken. Open Vld wil de zogenoemde gelijkgestelde periodes minder laten meetellen. Dat zijn momenten waarop mensen een uitkering hebben maar wel pensioenrechten opbouwen, zoals tijdens werkloosheid of ouderschap.

Alle partijen willen ook de aanvullende pensioenen – de zogenoemde tweede pijler – versterken, al zijn er belangrijke nuances. Volgens Groen en Vooruit is er een te grote ongelijkheid in de tweede pijler; een te groot deel van de opgespaarde potten zit bij een te kleine groep. Groen wil dat aanpakken door de hoogste pensioenen af te toppen. Vooruit wil de tweede pijler voor meer mensen beschikbaar maken door die te verplichten in alle sectoren, maar wil dat niet fiscaal stimuleren. De bijdragen in aanvullende pensioenplannen van bedrijven genieten nu van een lagere sociale en fiscale bijdrage.

Alle partijen zijn het erover eens dat alle regelingen rond vervroegd pensioen op termijn moeten uitdoven, met uitzonderingen voor zware beroepen.

Ook voor Open Vld wordt een aanvullend pensioenplan de regel voor iedere werknemer, met de keuze om er al dan niet aan mee te doen. N-VA wil de sociale en fiscale lasten voor die bijdragen verlagen en wil op termijn de bijdragen in de aanvullende pensioenplannen optrekken tot 5 procent van het brutoloon. Het gemiddelde nu is ongeveer 2 procent. Cd&v wilt dat optrekken tot 3 procent. Vlaams Belang wil de tweede pijler verplichten, fiscaal blijven aanmoedigen en meer collectief regelen.

Ook de derde pijler, het individueel pensioensparen, willen alle partijen versterken, met uitzondering van Groen en PVDA. Vlaams Belang wil individueel pensioensparen stimuleren met een belastingkrediet van 25 procent op 2.000 euro per jaar, op voorwaarde dat de bijdragen gestort worden in lokaal verankerde spaar- of beleggingsproducten die in de Vlaamse economie investeren. Cd&v en Open Vld willen het huidige fiscale voordeel voor de derde pijler behouden. N-VA wil dat indien mogelijk uitbreiden, en het ook toekennen aan andere beleggingsproducten dan de bankfondsen en verzekeringsproducten die er nu voor in aanmerking komen. Vooruit wil de grote ongelijkheid in de derde pijler aanpakken door het belastingvoordeel te verhogen, maar het jaarlijks bedrag te beperken. Zo kunnen volgens de partij meer kleine spaarders eraan deelnemen.

Alle partijen zijn het er tot slot roerend over eens dat alle regelingen rond vervroegd pensioen op termijn moeten uitdoven, met uitzonderingen voor zware beroepen.

Bekijk hieronder de toelichting van Jef Poortmans in de studio van Kanaal Z.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content