Ons land op vijfde plaats van hoogste overheidsschulden in Europa

Wetstraat | Stockfoto: Getty

België was met zijn overheidsschuld in het eerste kwartaal van dit jaar de op vier na slechtste leerling van de Europese klas. Dat blijkt maandag uit voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De schuldenberg kwam in België uit op 108,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Alleen Griekenland (159,8 procent), Italië (137,7 procent), Frankrijk (110,8 procent) en Spanje (108,9 procent) deden het nog slechter.

Over de hele eurozone gemeten kwam de overheidsschuld tijdens het eerste kwartaal uit op 88,7 procent van het bruto binnenlands product, in de Europese Unie op 82,0 procent. Daarmee is de overheidsschuld er toegenomen ten opzichte van het slotkwartaal van vorig jaar (88,2 procent voor de eurozone en 81,5 procent voor de EU). Ook voor België was er een stijging, met 3,1 procentpunt. Ons land was daarmee goed voor de op twee na sterkste stijging bij de Europese landen, na Slovakije (+4,6 procentpunt) en Estland (+4,0 procentpunt).

In absolute cijfers kwam de totale overheidsschuld voor België volgens de berekeningen van Eurostat in het eerste kwartaal uit op ruim 638 miljard euro, waar dat tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar nog zowat 615 miljard euro was.

Begrotingstekort

Eurostat maakte maandag ook cijfers bekend over de begrotingen. Voor de eurozone werd er in het eerste kwartaal een begrotingstekort opgetekend van 3,2 procent van het bbp, voor de Europese Unie een tekort van 3,0 procent. Daarmee namen de begrotingstekorten af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen het voor de eurozone nog ging om een tekort van 4,0 procent en voor de EU om een begrotingstekort van 3,9 procent.

Het Belgische begrotingstekort kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 4,5 procent van het bbp, tegenover 5,2 procent in het vierde kwartaal van 2023.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content