Alain Mouton

‘Nieuwe stakingsregels komen er enkel na overleg’

Alain Mouton Redacteur bij Trends

Volgens Trends-redactuer Alain Mouton moet de vakbonden – mét rechtspersoonlijkheid – betrokken worden bij regels rond minimale dienstverlening.

Vorige week staakten de bagageafhandelaars op Zaventem voor de elfendertigste keer. Op vrijdag 24 juni vindt een algemene staking van het ABVV plaats. Op 7 oktober volgt een algemene staking van alle vakbonden. Tel daar de stakingsgolven bij de NMBS en de cipiers bij, en het lijkt logisch dat politici pleiten voor een strengere stakingswet. Het probleem is dat België geen stakingswet heeft. Het stakingsrecht is een individueel recht. Bij onenigheid doet de rechtbank een uitspraak.

Wat niet is, kan altijd komen. De meerderheidspartijen kunnen in het parlement een wet goedkeuren die het stakingsrecht afbakent en een minimale dienstverlening vastlegt. De kans is groot dat de vakbonden dan de harde confrontatie zoeken met de regering en zich niets aantrekken van een stakingswet.

De vakbonden – mét rechtspersoonlijkheid – moeten betrokken worden bij regels rond minimale dienstverlening

Nochtans zijn nieuwe stakingsregels meer dan nodig. Maar ze kunnen er enkel komen in overleg met de regering, de werkgevers en de vakbonden. Een overeenkomst kan zijn dat bij een algemene staking geen bedrijventerreinen meer worden afgesloten en dat werkgevers niet bij elke staking een eenzijdig verzoekschrift indienen om bedrijfsblokkades op te heffen. Een stakerspost om werknemers een paar uur lang proberen te overtuigen mee te staken, waarna de post opgeheven wordt, daar moet iedereen zich in kunnen vinden.

Tegelijk moet de minimale dienstverlening, die al bestaat in bijvoorbeeld ziekenhuizen en bij de politie, uitgebreid worden naar andere openbare diensten. De vakbonden – mét rechtspersoonlijkheid deze keer – moeten betrokken worden bij de opstelling van de regels rond minimale dienstverlening. Want dit is een essentieel onderdeel van nieuwe stakingsregels: de vakbonden moeten aanspreekpunten hebben om die regels af te dwingen en dat betekent rechtspersoonlijkheid. Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content