N-VA haalt volstrekte meerderheid bij ondernemers

© Belga
Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Met 52,3 procent van de stemmen is de N-VA veruit de populairste partij onder bedrijfsleiders. De CEO’s en ondernemers willen ook Bart De Wever als premier, of desnoods Kris Peeters, leert een Trends-enquête.

Als het van de Vlaamse bedrijfsleiders afhangt, is Elio Di Rupo na de verkiezingen van 25 mei niet langer welkom in de Wetstraat 16.

In een exclusieve Trends-enquête geven de Vlaamse ondernemers en CEO’s de regering-Di Rupo 3,8 op 10. De premier zelf haalt een zeer zwakke 3,9. 76,7 procent van de respondenten wil geen voortzetting van de regering-Di Rupo en 78 procent wil de PS-politicus niet meer als premier.

De resultaten liggen in lijn met een soortgelijk onderzoek dat Trends eind 2013 doorvoerde. De Vlaamse regering-Peeters II kan op een stuk meer goodwill rekenen. Ze haalt een score van 5,7 op 10 en minister-president Kris Peeters (CD&V) 5,9.

N-VA afgetekend leider

De evaluatie die de bedrijfsleiders van de regeringen maken, vertaalt zich ook in hun stemgedrag. Mochten er vandaag federale verkiezingen zijn, dan stemt 52,3 procent van hen op de N-VA. Op ruime afstand volgt Open Vld met 19,8 procent. CD&V haalt 10 procent, de scores van de andere partijen zijn verwaarloosbaar.

Voor de Vlaamse verkiezingen haalt N-VA 51,8 procent bij CEO’s en bedrijfsleiders. Open Vld scoort 16,9 procent, CD&V doet het met 13,8 procent iets beter dan federaal. Wellicht speelt hier het Kris Peeters-effect.

Premier De Wever

Op de vraag wie het meest geschikt is om de volgende federale regering te leiden, duiken twee namen prominent op: N-VA-voorzitter Bart De Wever (40,5%) en Kris Peeters (22,6%). Opvallend is dat de Franstalige liberaal en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op drie staat, zij het op respectabele afstand.

Kris Peeters blijft kandidaat nummer één om de Vlaamse regering te leiden (31,6 procent van de respondenten wil hem op het Martelarenplein houden) maar Bart De Wever (30,8%) zit hem op de hielen. De kloof met de nummer drie, Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten (12%) blijft groot.

Lagere werkgeversbijdragen

Net als in de vorige enquête blijkt de verbetering van het concurrentievermogen van cruciaal belang voor CEO’s en ondernemers: 76 procent vindt dat thema prioritair. Daarna volgen verlaging van de loonkosten (75%), een efficiëntere overheid (64%) en lagere belastingen (48%). Een nieuwe staatshervorming – voor 12 procent prioritair – staat onderaan het lijstje.

Gevraagd naar een aanvaardbare manier om de lagere loonlasten te compenseren, is 92 procent gewonnen voor een daling van de overheidsuitgaven. Slechts 26 procent van ondernemers zien wat in extra belastingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content