Meerderheid van Belgische kiezers wil wet op kernuitstap herzien, zelfs de groenen

Verlaten koeltoren | Foto: Getty

Uit een recente enquête van het Nucleair Forum blijkt dat slechts een kleine minderheid van de Belgische bevolking de wet op de kernuitstap wil behouden. Die verandering in opvattingen strekt zich uit over het volledige politieke spectrum, zelfs bij kiezers van Ecolo en Groen. De ontwikkeling toont gelijkenissen met de koerswijziging van de Finse Groenen (Vihreä liitto), die kernenergie nu als een duurzame energiebron zien.

Slechts 16 procent van de Belgen wil de wet van 2003, die de bouw van nieuwe kernreactoren verbiedt, behouden. Daarentegen is 53 procent van mening dat de wet moet worden aangepast, om de bouw van kleine modulaire reactoren (SMR’s) mogelijk te maken. Daarnaast wil 31 procent de wet volledig afschaffen, om ook nieuwe grote kernreactoren toe te staan. Dat markeert een duidelijke verschuiving in de publieke opinie ten gunste van kernenergie.

Politiek

Het valt op dat die verschuiving in opinies zich over het hele politieke spectrum voordoet. Zelfs onder de kiezers van de groene partijen Ecolo en Groen, die van oudsher tegen kernenergie zijn, steunt een meerderheid het aanpassen of afschaffen van de wet. Zowel Groen als Ecolo blijft overigens een anti-nucleaire lijn aanhouden in het partijprogramma: zo moeten op termijn nog steeds alle kerncentrales dicht.

De tendens is het sterkst bij partijen als cd&v, N-VA, Les Engagés, MR en Défi, waar negen van de tien kiezers voor een herziening van de wet zijn.

Andere resultaten peiling Nucleair Forum

Zeven op de tien Belgen ondersteunen kernenergie in ons land. Dat blijkt uit de enquête uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau AQ Rate, in opdracht van het Nucleair Forum, de federatie die de nucleaire sector in ons land vertegenwoordigt.

Tussen eind februari en begin maart werden 2.400 Belgen ondervraagd. Van hen gaf 73 procent aan voor kernenergie te zijn voor de opwekking van elektriciteit in ons land. Hernieuwbare energiebronnen – zoals zonne- en windenergie – kregen met 90 procent voorstanders nog meer steun. Een duidelijk kleiner deel (35 procent) spreekt zich uit voor het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals steenkool, olie of gas) voor stroomproductie.

70 procent van de ondervraagden onderschrijft de bewering dat het “verstandig is meer kernreactoren te verlengen dan de twee die momenteel in het akkoord staan, mits dat op een veilige manier kan”. De steun komt van kiezers van bijna alle politieke partijen, behalve Groen (36 procent) en Ecolo (26 procent). Daarnaast wil een vergelijkbare meerderheid van zeven op de tien Belgen dat Doel 4 en Tihange 3 “onmiddellijk met twintig jaar worden verlengd”. De Vivaldi-regering heeft besloten die reactoren tot 2035, dus slechts tien jaar langer, in bedrijf te houden.

Grootste kernreactor van Europa

In Finland hebben de ecologisten recentelijk officieel hun standpunt over kernenergie herzien. Tijdens hun partijcongres in 2022 besloot de Groene Liga (Vihreä liitto) atoomstroom als schakel in de energietransitie te erkennen.

Vorig jaar steunde de partij de ingebruikname van de nieuwe kernreactor Olkiluoto 3, die samen met twee oudere reactoren ongeveer 30 procent van de Finse energiebehoefte dekt. Met een capaciteit van 1.600 megawatt (MW) is het de grootste reactor in Europa wat betreft individuele reactorcapaciteit.

Lees hier meer over Olkiluoto 3:

Greta

Het pro-nucleaire standpunt van de Finse Groenen werd destijds onderschreven door prominente activisten, waaronder ‘s werelds bekendste klimaatactiviste Greta Thunberg. Die laatste laakte de Duitse kernuitstap vanwege de toename van steenkoolgebruik als vervanging voor CO2-vrije stroomproductie.

De Finse bevolking toont een sterke steun voor kernenergie, met een peiling in 2021 waarin 74 procent van de respondenten aangaf voorstander te zijn. Dat was een significante toename vergeleken met 2011, toen 42 procent van de Finnen tegen nucleaire energie was. De verschuiving is mede gedreven door de geopolitieke spanningen (de Russische oorlogsvoering in Oekraïne) en de noodzaak minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Kernafval

De ontwikkelingen in het Finse landschap worden in de nucleaire sector sowieso met argusogen gevolgd. Zo wil het Noordse land binnenkort de Onkalo-bergingssite, de eerste ter wereld die hoogradioactief afval voor tienduizenden jaren moet opslaan, in gebruik nemen. Het project in Eurajoki, waar het kernafval 455 meter onder de grond wordt geborgen, zou een innovatieve oplossing bieden voor het kernafvalprobleem.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content