Luc Bertrand (voorzitter AvH): ‘België is onbeheersbaar geworden’

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

Ons electoraal systeem is een van de oorzaken van de Belgische stilstand. Dat zegt topondernemer Luc Bertrand, voorzitter van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, in Trends Talk van dit weekend. De Vlamingen hebben hun meerderheid opgeofferd om evenwicht te brengen. Maar dat is uitgedraaid op een politiek systeem dat veel geld kost en geen beslissingen kan nemen. Bertrand pleit voor een federale kieskring en een herwaardering van België.

Straks mogen de Belgen weer naar de stembus voor de verkiezingen, maar dat wil niet zeggen dat België een volwaardige democratie is. Want de Belgen kunnen op de helft van de leden van de federale regering niet stemmen omdat ze uit een ander landsdeel komen. Dat is een mooi voorbeeld van Belgisch surrealisme, aldus Luc Bertrand, voorzitter van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren.

In Trends Talk illustreert hij zijn punt met het recente grote tv-debat tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette. “Dat was Magritte met een hoed op”, aldus Bertrand. Want in het stemhokje heeft niemand de keuze tussen beide politici. “Zowel meneer De Wever als meneer Magnette en andere politici hebben de capaciteit om 1 miljoen stemmen samen te brengen. Maar vandaag kan dat niet.” Het gevolg is particratie. “Wie beslist over mijn stem? Dat is de voorzitter van de partij”.

Fantastisch land

Daarom is Bertrand voorstander van een federale kieskring voor federale bevoegdheden, waarbij we kunnen kiezen voor politici uit heel het land. Want in elk landsdeel zijn er competente politici. “We hebben grote Waalse politici gehad. U moet ze niet onderschatten,” aldus Bertrand.

Zoals het nu gaat, kan het eigenlijk niet verder, volgens Bertrand. “Wij zijn een uniek land waar een meerderheid van de bevolking – en dat zijn de Vlamingen – zijn meerderheid voor een stuk heeft opgeofferd voor het idee van democratie en evenwicht. Wij zijn een land van evenwichten, met als gevolg allerlei grendels en verschillende regeringen. Dat kost heel veel geld. En dat is vandaag onbeheersbaar,” zegt Bertrand.

“Een democratie moet kunnen beslissen, en vandaag hebben wij een probleem”, aldus Bertrand, die pleit voor een herwaardering van België. “België is een fantastisch land, maar we weten dat niet meer.”

Bekijk het volledige gesprek met Luc Bertrand in Trends Talk vanaf 11 uur zaterdagmorgen op Kanaal Z (en vervolgens in de weekendlus) of hier online.

Lees ook:

Partner Content