Karel De Gucht: ‘De Wever en Magnette helpen elkaar, en ze hebben dat door’

© reuters
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Europees commissaris Karel De Gucht laat zijn licht schijnen op de Belgische electorale campagne. Hij blijft bij zijn standpunt dat België een ‘permanente diplomatieke conferentie’ is en dat PS en N-VA met de aanvallen op elkaar vooral zichzelf versterken.

Enkele partijen, waaronder N-VA, willen een begrotingsevenwicht uitstellen tot 2018. Uw mening?

De Gucht:“Een advies van de Hoge Raad voor Financiën pleit voor een structureel begrotingsoverschot in 2017. Ik heb in het verleden heel wat federale begrotingsonderhandelingen gevoerd. Ik weet wat kan en wat niet kan. De beste methode is vijf jaar lang 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) structureel te saneren, of 1,75 miljard euro per jaar. Aan het eind van de rit komt dat neer op 2,5 procent van het bbp. In één keer 2 procent van het bbp saneren, is te zwaar. In een jaar tijd kun je geen 7 miljard euro structureel besparen. Door de inspanning te spreiden in de tijd kun je structureel 10 procent halen.”

Ergert u zich eraan dat de ploeg van Elio Di Rupo een belastingregering wordt genoemd?

De Gucht: “Voor de liberalen was dit niet de regering van hun dromen, maar ze hebben hun verantwoordelijkheid genomen. De maatregelen konden niet rekenen op veel enthousiasme, maar Nederland en Frankrijk gingen veel verder. De verhouding tussen de besparingen en de belastingen ligt nu beter dan tijdens het Globaal Plan van gewezen premier Jean-Luc Dehaene twintig jaar geleden. Het is oneerlijk van de ploeg-Di Rupo een belastingregering te maken.”

Sociaaleconomisch lijken N-VA en Open Vld op elkaar. Maar Open Vld voert niet uit wat het beloofd heeft, zeggen ondernemers dan.

De Gucht: “Dat zegt u. Open Vld zat in een regering met zes partijen waarmee het compromissen moet sluiten. Het grote verschil met N-VA is ons engagement om in deze regering voor onze voorstellen te vechten. N-VA zegt niet eens of het in zo’n beleidsploeg wil stappen.”

De PS komt met dertig belastingvoorstellen en de Open Vld kan er twintig naar de vuilbak verwijzen. Goed gedaan, zegt de ondernemer, maar er blijven er tien over.

De Gucht: “Hoeveel zijn er in de vuilbak gegaan dankzij de N-VA? Dankzij de N-VA is er een belastingvermindering in de vuilbak verdwenen: de jobkorting in Vlaanderen.”

Vicepremier en Franstalig liberaal Didier Reynders heeft uw partij niet geholpen met zijn verklaring dat de zogenoemde pestbelastingen vooral de Vlamingen hebben geraakt.

De Gucht: “Het was ook niet zijn bedoeling ons te helpen. En dat van die pestbelastingen is niet juist. Ik heb dat in de regering vaak meegemaakt: van vele maatregelen werd berekend hoeveel ze Vlaanderen en hoeveel ze Wallonië zouden kosten. Je moet gewoon de juiste maatregelen nemen.”

U bestempelde België ooit als een permanente diplomatieke conferentie. Wordt het opnieuw van dat, als we de bitsige debatten bekijken tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette?

De Gucht: “België is per definitie een permanente diplomatieke conferentie. Voor een meerderheid in de federale regering heb je minstens vier partijen nodig, misschien vijf of zes. De mensen rond de tafel hebben een vetorecht, zodat je enkel kunt beslissen bij consensus. Dat is een soort diplomatieke conferentie.”

“Het debat tussen De Wever en Magnette is een symbooldebat, want de Vlamingen kunnen niet voor Magnette stemmen, en de Franstaligen niet voor De Wever. Er is geen federale kieskring. De Wever en Magnette helpen elkaar, en ze hebben dat ook door. Zo kan De Wever blijven kappen op een Franstalige politicus die in Vlaanderen niets te verliezen heeft, en zo het vijandbeeld verder opblazen. In Wallonië werkt zogezegd niets. Ik heb daar mijn twijfels bij.”

Het volledige interview met Karel De Gucht leest u morgen in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content