IEA: ‘Investeringen in hernieuwbare energie lopen dit jaar op tot recordbedrag van 2.000 miljard dollar’

Visserij-zonne-energie hybride project in het Chinese Lianyungang | Foto: Getty

Investeringen in schone energie zullen dit jaar de kaap van 2.000 miljard dollar ronden, bijna het dubbele van het bedrag dat aan fossiele brandstoffen wordt besteed. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) donderdag in zijn jaarlijks World Energy Investment-rapport.

In die 2.000 miljard dollar zitten naast investeringen in hernieuwbare energie ook fondsen voor stroomnetwerken, elektrische voertuigen, kernenergie en warmtepompen. Het leeuwendeel van het geld gaat naar zonnepanelen. In 2024 zou 500 miljard dollar in zonnepaneleninstallaties worden geïnvesteerd, gestimuleerd door de dalende prijzen van de panelen.

“De investeringen in schone energie bereiken nieuwe hoogten, zelfs onder uitdagende economische omstandigheden”, stelt IEA-directeur Fatih Birol. Voor het eerst heeft het gecombineerde bedrag dat wordt geïnvesteerd in groene energie en infrastructuur, de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtroffen. Hoewel sommige duurzame projecten worden belemmerd door stijgende rentetarieven, wordt dat gecompenseerd door dalende prijzen en minder druk op de toeleveringsketen.

Chinese dominantie

China investeert dit jaar het meest in schone energie: naar schatting 675 miljard dollar, gevolgd door Europa met 370 miljard dollar en de Verenigde Staten met 315 miljard dollar.

Een zorg is de overcapaciteit in de Chinese zonne-energiesector. Volgens gegevens van de Wall Street Journal produceerde China in 2023 meer dan 450 gigawatt aan zonnecellen, terwijl er minder dan 220 gigawatt thuis werd geïnstalleerd.

Die overproductie leidt ertoe dat China zijn overschot aan zonnepanelen op de internationale markt dumpt. Dat veroorzaakt negatieve stroomprijzen tijdens piekproductie in landen zoals Duitsland, de sputterende locomotief van de eurozone. Negatieve prijzen betekenen dat energiebedrijven geld toe moeten leggen om stroom af te nemen. Pekings productie-overschot heeft de Amerikaanse president Joe Biden genoopt de tarieven op Chinese zonnecelimporten te verdubbelen van 25 naar 50 procent.

Klimaatdoelstellingen

Het IEA stelt dat de investeringen in olie- en gaswinning overeenkomen met de verwachte vraag tegen 2030. Maar ze zijn niet in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen. Om op koers te blijven voor CO2-neutraliteit tegen 2050, zijn er tussen nu en 2030 jaarlijks 500 miljard dollar extra investeringen nodig in hernieuwbare energie, opslag en netinfrastructuur, aldus het IEA.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content