Alain Mouton

‘Hou de loonstop tot eind 2016 aan’

Alain Mouton Redacteur bij Trends

Als de Belgische lonen de komende twee jaar zullen stijgen, dan zal de trend van de dalende Belgische loonkostenhandicap keren. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

De vakbonden mogen van de regering voor de periode 2015-2016 beperkte loonstijgingen op tafel leggen. De indexsprong blijft wel behouden.

Daarmee komt een einde aan de loonstop die de regering-Di Rupo heeft opgelegd en ook in het regeerakkoord-Michel zat vervat. Dat is blijkbaar de prijs die de regering wil betalen om de sociale vrede te handhaven. Maar de ruimte die nu wordt gecreëerd voor loonsverhogingen is een slechte zaak. Het risico dat de dalende Belgische loonkostenhandicap ten opzichte van de buurlanden niet wordt weggewerkt en zelfs opnieuw stijgt, is groot.

Hou de loonstop tot eind 2016 aan

De vakbonden baseren zich voor hun looneisen op het recentste technische verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Dat stelt niet alleen dat de Belgische loonkostenhandicap ten opzichte van de buurlanden gedaald is tot 2,9 procent. Op basis van de OESO-cijfers voorspelt de CRB dat de loonkosten in de buurlanden de komende twee jaar verder zullen stijgen: met 3,9 tot 5 procent. De vakbonden komen tot de conclusie dat de resterende handicap van 2,9 procent probleemloos kan worden weggewerkt, en dat er nog ruimte is voor loonsverhogingen van 0,7 tot 1,8 procent.

De syndicale organisaties maken twee fouten. Ten eerste weigeren ze de totale loonkostenhandicap van 16,5 procent in rekening te nemen die ook de periode vóór 1996 omvat. Ten tweede: de voorspellingen van de OESO over de loonevolutie in de buurlanden werden in het verleden steevast overschat. Uiteindelijk vielen de loonstijgingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk lager uit dan voorspeld.

Als de Belgische lonen de komende twee jaar zullen stijgen, dan zal de trend van de dalende Belgische loonkostenhandicap keren. Het is beter de loonstop nog tot eind 2016 aan te houden. Aan de werkgevers om dit via het sociaal overleg af te dwingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content