‘Het is duidelijk dat de eurozone geen zaken kan doen met Tsipras’
De kritiek op de houding van de Griekse premier Tsipras klinkt steeds luider na de geflopte onderhandelingen van het afgelopen weekend.
De vergadering tussen Griekenland en de geldschieters heeft zondag amper drie kwartier geduurd. Het voornaamste struikelblok bleek een hervorming van het pensioensysteem en een verhoging van de btw.
Dat zijn twee maatregelen die Griekenland niet wil nemen, maar die een uitdrukkelijke voorwaarde zijn van Europa als Griekenland aanspraak wil maken op een nieuwe schijf noodhulp.
De stemmen die roepen dat onderhandelingen met de Grieken geen zoden aan de dijk brengen, klinken na alweer een mislukt overleg steeds luider en bovendien veel omvangrijker.
‘Geen zakendoen met Tsipras’
Volgens Jacob Kirkegaard van het Peterson Institute for International Economics in Washington, wordt het stilaan duidelijk dat ‘Tsipras niet de leider is met wie de eurozone zaken kan doen, en dus biedt het voor de eurozone niet langer voordelen om hem naar het politieke centrum te loodsen’.
Volgens Kirkegaard bestaat er 60 procent kans dat Griekenland aan zijn financiële verplichtingen tegenover het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verzaakt. Dat betekent dat de ECB vervolgens de geldkraan dichtdraait, waardoor Tsipras gedwongen wordt buitengewone maatregelen te nemen om de kapitaalvlucht uit eigen land af te remmen, zo luidt zijn waarschuwing aan het adres van de Griekse regering .
De schaduw van een grexit
Opmerkelijk scherp waren de uitlatingen van de Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel (SPD) in een column in het Duitse dagblad Bild: “We zullen niet toestaan dat de Duitse arbeiders en hun families betalen voor de verkiezingsbeloften van een ‘gedeeltelijk’ communistische regering,” luidde het. Milder van toon was zijn boodschap aan de Griekse bevolking: “We willen de Grieken helpen en het land in de eurozone houden. Maar niet alleen de tijd, ook het geduld van de rest van Europa raakt op. Overal in Europa neemt het gevoel van ‘genoeg is genoeg’ toe. De schaduw van een exit van Griekenland uit de eurozone neemt een steeds duidelijkere vorm aan,” aldus Gabriel.
‘Merkel wil Griekenland niet verliezen’
Tenzij Tsipras zijn toon wijzigt, toont Duitsland zich bereid het Zuid-Europese land zijn kansen te laten grijpen buiten de monetaire unie van de 19 lidstaten, luidde de reactie van de woordvoerder van bondskanselier Merkel.
Mujtaba Rahman, hoofd van Eurasia Group uit Londen die risico’s analyseert, is minder somber gestemd. “Deze week is ‘deal week'”, stelt hij: “Merkel wil immers niet de geschiedenis ingaan als de kanselier die Griekenland verloor.” (Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier