'Een akkoord kan in één nacht bereikt worden', beweert Varoufakis in de Duitse krant Bild. 'Maar kanselier Angela Merkel moet er dan wel bij zijn'. Merkel was zondag niet bij de gesprekken aanwezig.

De Griekse financiënminister dringt erop aan dat de Europese geldschieters een deel van de Griekse schulden zouden kwijtschelden en langere betaaltermijnen toestaan. 'Alleen dan kunnen we de terugbetaling van zo een grote schuld garanderen', klonk het. 'Dan zeg ik onmiddellijk ja.'

Ook het IMF, dat deel uitmaakt van de trojka, pleitte zondag bij monde van hoofdeconoom Olivier Blanchard voor een herstructurering van de schulden.

Varoufakis herhaalde nog dat de Griekse regering een Grexit wil vermijden. "Maar we kunnen niet alles vermijden, zoals we ook de inslag van een komeet op aarde niet kunnen vermijden", grapte hij.

Struikelblok

De vergadering tussen Griekenland en de geldschieters duurde gisteren nauwelijks drie kwartier. Het voornaamste struikelblok is een hervorming van het pensioensysteem en een verhoging van de btw. Dat zijn twee maatregelen die Griekenland niet wil nemen, maar die een uitdrukkelijke voorwaarde zijn van Europa als Griekenland aanspraak wil maken op een nieuwe schijf noodhulp.

Cruciale maar onvoorspelbare dagen

Door de aanhoudende crisis lijkt een Grieks faillissement nu nagenoeg onafwendbaar. Het lijkt er ook niet op dat er de komende dagen nog onderhandeld kan worden. Daarvoor liggen de standpunten van de Grieken en de schuldeisers te ver uit elkaar.

Donderdag vergaderen de ministers van de eurozone over de kwestie. Maar de kans lijkt klein dat daar wel een oplossing wordt gevonden.

De Europese Centrale Bank (ECB) kan wel zelf al maatregelen nemen om te vermijden dat de Grieken hun spaargeld massaal afhalen.

(Belga/JH)

'Een akkoord kan in één nacht bereikt worden', beweert Varoufakis in de Duitse krant Bild. 'Maar kanselier Angela Merkel moet er dan wel bij zijn'. Merkel was zondag niet bij de gesprekken aanwezig. De Griekse financiënminister dringt erop aan dat de Europese geldschieters een deel van de Griekse schulden zouden kwijtschelden en langere betaaltermijnen toestaan. 'Alleen dan kunnen we de terugbetaling van zo een grote schuld garanderen', klonk het. 'Dan zeg ik onmiddellijk ja.' Ook het IMF, dat deel uitmaakt van de trojka, pleitte zondag bij monde van hoofdeconoom Olivier Blanchard voor een herstructurering van de schulden. Varoufakis herhaalde nog dat de Griekse regering een Grexit wil vermijden. "Maar we kunnen niet alles vermijden, zoals we ook de inslag van een komeet op aarde niet kunnen vermijden", grapte hij. De vergadering tussen Griekenland en de geldschieters duurde gisteren nauwelijks drie kwartier. Het voornaamste struikelblok is een hervorming van het pensioensysteem en een verhoging van de btw. Dat zijn twee maatregelen die Griekenland niet wil nemen, maar die een uitdrukkelijke voorwaarde zijn van Europa als Griekenland aanspraak wil maken op een nieuwe schijf noodhulp.Cruciale maar onvoorspelbare dagenDoor de aanhoudende crisis lijkt een Grieks faillissement nu nagenoeg onafwendbaar. Het lijkt er ook niet op dat er de komende dagen nog onderhandeld kan worden. Daarvoor liggen de standpunten van de Grieken en de schuldeisers te ver uit elkaar.Donderdag vergaderen de ministers van de eurozone over de kwestie. Maar de kans lijkt klein dat daar wel een oplossing wordt gevonden.De Europese Centrale Bank (ECB) kan wel zelf al maatregelen nemen om te vermijden dat de Grieken hun spaargeld massaal afhalen.(Belga/JH)