Gert Peersman: ‘Verschil tussen regering-Michel en -Di Rupo is niet zo groot’

© belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Volgens de Gentse econoom Gert Peersman verschilt het sociaaleconomisch beleid van de huidige centrumrechtse regering-Michel niet zoveel van de vorige ploeg onder leiding van Elio Di Rupo (PS). Hij wijst onder meer op het loon- en begrotingsbeleid.

“Einde loonbevriezing, hogere uitkeringen, toch taxshift, begroting niet gehaald: straks steekt Michel I Di Rupo links voorbij…”, zo luidde de tweet van Gert Peersman op 15 januari. Gevraagd naar wat hij daarmee bedoelde zei de Gentse econoom het volgende: “Van de regering-Di Rupo werd wel eens gezegd dat ze extreem-links of marxistisch was terwijl de regering-Michel nu als zeer rechts wordt bestempeld, maar eigenlijk zijn de verschillen tussen beide regeringen niet zo groot.”

Ingeslagen weg

Peersman benadrukt dat we natuurlijk tot het einde van de legislatuur moeten wachten om het sociaaleconomisch beleid van de regering-Michel echt te kunnen beoordelen, maar volgens de econoom gaat deze federale beleidsploeg gewoon verder op de ingeslagen weg. Peersman: “Neem de beslissing van de regering om ruimte te laten voor loononderhandelingen. Ten tijde van de regering-Di Rupo, die voor de periode 2013-2014 een reële loonstop oplegde, was daar zelfs geen sprake van. Hetzelfde geldt voor de discussie rond de indexsprong die door de lage inflatie nog altijd niet is doorgevoerd. Ik wil er toch op wijzen dat de regering-Di Rupo impliciet wel een gedeeltelijke indexsprong heeft doorgevoerd door het indexmechanisme uit te hollen en de btw-verlaging op elektriciteit.”

Geen trendbreuk

In het begrotingsbeleid ziet Peersman evenmin een trendbreuk. “Het begrotingstekort blijft rond 3 procent draaien. Zal de regering de uitgaven verminderen? Dat valt af te wachten. De uitkeringen stijgen alvast. Ik zie ook dat de regering de uitgaven verhoogt via boekhoudkundige trucs. En dan zijn er maatregelen zoals het vroeger belasten van pensioensparen. Voor je het weet, is er sprake van een taxlift.” En wat te denken van de taxshift, de belastingverschuiving die de regering heeft aangekondigd? “Als de belastingen op vermogens toenemen en de lasten op arbeid dalen, dan kan je dat niet asociaal noemen.”

Ook in de strijd tegen de oplopende vergrijzingskosten is er volgens Peersman meer sprake van continuïteit in plaats van een echte trendbreuk. De regering-Di Rupo heeft de minimumleeftijd voor het vervroegd pensioen opgetrokken en ook het brugpensioen verstrengd. “De regering-Michel zet dat beleid voort en dat is een zeer goede zaak, ook al worden een aantal maatregelen in de tijd gespreid”, stelt Peersman vast. Ook het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd juicht de Gentse econoom toe. Pro memorie: de wettelijke pensioenleeftijd gaat vanaf 2025 naar 66 jaar en vanaf 2030 naar 67 jaar. “Al zal de regering die binnen een paar legislaturen aan zet is, door de zure appel heen moeten bijten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content