Fed verwacht lager groeiritme

© belga

De Amerikaanse Federal Reserve heeft haar groeiverwachting voor de economie negatief bijgesteld. De Fed gaat voort met het stimulusprogramma voor de economie.

De Fed wijst op een lager dan verwacht groeiritme in het begin van het jaar. Voorzitter Ben Bernanke zei dat de verwachtingen van de centrale bank voor januari herzien worden naar 3,1 tot 3,3 procent. Eerder werd uitgegaan van een groei van 3,4 tot 3,9 procent van het bruto binnenlands product.

Bernanke zei wel dat de verwachtingen voor de werkgelegenheid beter zijn. De werkloosheidsgraad voor januari werd positief bijgesteld: naar 8,4 tot 8,7 procent, terwijl eerder uitgegaan werd van 8,8 tot 9 procent. Het was de eerste keer dat er na een bijeenkomst van de raad vangouverneurs een persconferentie georganiseerd werd.

De Fed handhaaft de basisrente op het lage peil van 0 à 0,25 procent. Ook het stimulusprogramma om de economie aan te zwengelen wordt voortgezet.

De Fed houdt de basisrente al sinds december 2008 tussen de 0 en 0,25 procent. Analisten hielden geen rekening met een renteverhoging. Die zou er ten vroegste in 2012 komen.

De centrale bank wijkt niet af van haar beleid. Dat beleid houdt een stimulusprogramma in waardoor tegen eind juni 2011 voor een bedrag van 600 miljard dollar aan overheidsobligaties worden aangekocht.

In een toelichting bij het rentebesluit meldt de Fed dat de stimulus in voege blijft tot de jobaangroei op kruissnelheid komt en het economisch herstel stevig genoeg blijkt. De stijgende voedsel- en energieprijzen zouden slechts een tijdelijke impact hebben op het inflatiecijfer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content