ECB wil rentekloof verkleinen

ECB-topvrouw Christine Lagarde © belga

De Europese Centrale Bank heeft woensdag na een spoedvergadering ‘flexibiliteit’ beloofd om de spanningen op de obligatiemarkt aan te pakken. Met name de Italiaanse rente is fors opgelopen.

Er heerst spanning op de Europese beurzen in de aanloop naar de eerste renteverhoging van de centrale bank sinds 2011. De rentes op dat schuldpapier zijn sinds de rentevergadering van de ECB van vorige week fors opgelopen en het renteverschil tussen Duitse obligaties en schuldpapier uit de zuidelijke eurolanden, bijvoorbeeld Italië, is gestegen tot het hoogste peil in meer dan twee jaar.

De ECB kondigde verleden week aan dat ze in juli voor het eerst sinds 2011 haar eigen rentetarieven weer zal verhogen. En later dit jaar wordt de rente allicht verder verhoogd. Daarmee wil de centrale bank de hoge inflatie in het eurogebied beteugelen.

Maar beleggers lijken er niet van overtuigd dat deze nieuwe koers van de ECB recht doet aan onderlinge verschillen binnen de groep met eurolanden. Dat het duurder gaat worden om geld te lenen kan in landen in Zuid-Europa makkelijker voor financiële problemen zorgen, is de vrees.

De ECB kondigt nu aan dat ze een nieuw instrument in het leven wil roepen om al te grote renteverschillen tussen de noordelijke en zuidelijke eurolanden aan te pakken. Hoe dat eruit zal zien of wanneer het gebruikt zal worden, is nog niet duidelijk.

Voorts meldt de ECB dat ze de nodige flexibiliteit aan de dag zal leggen bij het beheer van zijn schuldenvoorraad van het enorme opkoopprogramma van overheidspapier dat liep tijdens de coronapandemie.

Partner Content