ECB versnelt afbouw stimulus

ECB-topvrouw Christine Lagarde © belga

De Europese Centrale bank (ECB) bouwt het opkoopprogramma voor financiële activa (APP) sneller af dan eerder gepland. De belangrijkste rentetarieven worden gehandhaafd. Dat heeft de Europese Centrale Bank donderdag bekendgemaakt.

Eind juni valt het opkoopprogramma terug tot 20 miljard euro per maand. Met de beslissing reageert de ECB op de aanhoudende hoge inflatie.

Door de oorlog in Oekraïne gaan de prijzen immers verder de hoogte in. Op middellange termijn streeft de ECB naar een inflatie van 2 procent. Hoge inflatiecijfers verminderen de koopkracht van de consumenten. Critici verwijten de ECB al langer om met haar beleid van goedkoop geld de inflatie verder aan te wakkeren.

Voor de rentetarieven wijzigt er voorlopig niets. Het belangrijkste rentetarief blijft ongewijzigd op een laagterecord van nul procent. De ECB heeft beslist de rente pas weer op te trekken wanneer ze geen vers geld meer pompt in de aankoop van waardepapier van landen en bedrijven. Sommige economen rekenen op het einde van dit jaar voor een eerste renteverhoging.

Partner Content