ECB verhoogt rente met 25 basispunten

ECB-voorzitter Christine Lagarde

De Europese Centrale  Bank (ECB) verhoogt de beleidsrente zoals verwacht met 25 basispunten tot 3,25 procent. Dat heeft de ECB donderdag bekendgemaakt.

Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu op het hoogste peil sinds 2008.

Sinds juli vorig jaar was de rente al zes keer verhoogd, telkens met 50 of 75 basispunten. Dat tempo wordt nu dus teruggeschroefd tot 25 basispunten, een vertraging die door de meeste analisten was verwacht.  De ECB houdt de deur wel open voor toekomstige renteverhogingen. ‘De inflatievooruitzichten blijven te lang te hoog’, luidt het.

Lagarde: ‘We pauzeren niet’

ECB-voorzitter Christine Lagarde benadrukte tijdens een toelichting bij het monetaire beleid dat er ‘nog een weg af te leggen is’ en dat ‘we niet pauzeren’ met het verstrakken van het monetaire beleid in de strijd tegen de hoge inflatie in de eurozone. Die bedroeg in april 7 procent, volgens een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat, terwijl de ECB streeft naar een inflatie van 2 procent.

Woensdag verhoogde de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de belangrijkste rentevoet zoals verwacht eveneens met 25 basispunten, tot een bandbreedte van 5 à 5,25 procent. Het gaat daarbij al om de tiende renteverhoging op rij, maar mogelijk komt er nu een pauze.

Partner Content