Amerikaanse Federal Reserve verhoogt rente met 25 basispunten: voor de laatste keer?

Fed-voorzitter Jerome Powell -- Foto van Samuel Corum/Getty Images

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft de belangrijkste rentevoet woensdag zoals verwacht verhoogd met 25 basispunten, tot een bandbreedte van 5 à 5,25 procent. Het gaat al om de tiende renteverhoging op rij, maar mogelijk komt er nu een pauze.

De Amerikaanse rente staat nu op het hoogste niveau in zestien jaar. Het optrekken van de rente past in de strijd tegen de hoge inflatie. Door lenen duurder te maken, hoopt men de vraag af te koelen en dus ook de druk op de prijzen te laten dalen. In maart lagen de prijzen van consumptiegoederen in de VS nog 5 procent hoger op jaarbasis.

Met voorzichtiger taalgebruik in de mededeling over het rentebesluit lijkt de Fed wel aan te geven dat er mogelijk een pauze komt in de renteverhogingen. Verschillende factoren zullen overwogen worden “bij het bepalen van de mate waarin bijkomende beleidsverstrenging gepast kan zijn”, luidt het.

Voor heel 2023 rekent de Fed op een inflatie van gemiddeld 3,3 procent. Dat is nog altijd boven het streefdoel van 2 procent inflatie, maar de rente verhogen vergroot ook het risico op een economische groeivertraging. Bovendien kwamen al verschillende regionale banken in de VS in de problemen door de hogere rente en het wankelende consumentenvertrouwen. 

Afgelopen weekend moest First Republic Bank nog worden gered, via een overname door JPMorgan. En de onrust is daarmee nog niet van de baan: de aandelen van heel wat kleinere banken kregen dinsdag zware klappen.

Lees ook:

Partner Content