Drie goede redenen om bedrijfsobligaties te verkopen
Door de rentedaling noteren heel wat obligaties een eindje boven hun nominale waarde. Beleggers kunnen een goede zaak doen door ze te verkopen voor de vervaldag. Het hangt van de obligatiekoers, de resterende coupons en de kosten die uw bank aanrekent, hoeveel u op zak kan steken.
1. Belastingvrije meerwaarde
Als u vandaag een bedrijfsobligatie verkoopt, dan is de kans groot dat u meer opstrijkt dan het kapitaal dat u op de vervaldag terugkrijgt. De rente is de voorbije jaren sterk gedaald, wat tegelijkertijd betekent dat de obligatiekoersen zijn gestegen.
De houders van de obligatie van UCB met een brutocoupon van 4,125 procent bijvoorbeeld krijgen op 4 januari 2021 een kapitaal van 1.000 euro terug. Deze obligatie noteert vandaag aan 1.124 euro. De verkoop van de UCB-obligatie levert vandaag 124 euro plus verlopen intresten min transactiekosten op. Verlopen intresten zijn dat deeltje van de coupon waar u recht op heeft. In dit geval gaat het ongeveer over 8/12de van de coupon, omdat er acht maanden verstreken zijn sinds de laatste betaaldatum.
De meerwaarde op die verkoop is belastingvrij, terwijl beleggers 25 procent roerende voorheffing betalen op elke coupon.
2. Schamel resterend nettorendement
“Het heeft geen enkele zin om obligaties bij te houden met een negatief netto-rendement”, zegt Pieter De Ryck, obligatiespecialist van Van Lanschot. “Ik zou zelfs zeggen: neem winst op alles wat minder dan een spaarboekje opbrengt.”
De obligatie van UCB bijhouden bijvoorbeeld levert de komende zeven jaar 7 x (41,25 euro – 25%) = 216,56 euro, ofwel een jaarlijks nettorendement van 0,85%.Er zijn vandaag nog tal van spaarboekjes op de markt die een hoger rendement beloven.
De obligaties die met een negatief nettorendement noteren, naderen vaak hun vervaldag.
Er is bijvoorbeeld een obligatie van Cofinimmo met een brutocoupon van 5% die in november afloopt. Binnen twee maanden krijgen houders van de obligatie 1.000 euro plus 37,5 euro (na aftrek van roerende voorheffing) op hun effectenrekening. De obligatie verkopen aan de laatste koers levert 1.007,71 euro op plus 31,25 euro verlopen intresten min transactiekosten.
3. Schrik voor rente-opstoot
Wie gelooft dat de historisch lage rentevoeten snel zullen stijgen, doet er goed aan winst te nemen op de obligaties in zijn portefeuille. Wanneer de rente opnieuw begint te stijgen, dan dalen de koersen van bestaande obligaties. De coupons van nieuwe bedrijfsobligaties worden geënt op de zogenaamd risicovrije rente van overheidsobligaties. Wie voor de rentestijging winst kan nemen op bestaande obligaties, heeft de handen vrij om in te spelen op opportuniteiten. Hoe meer de rente stijgt, hoe hoger ook de rendementen van nieuw uitgegeven obligaties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier