Door schandalen geplaagd Bpost ziet winst met kwart teruglopen: ‘Slechtste situatie voor investeerders’
De nettowinst van het overheidsbedrijf Bpost bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 48,3 miljoen euro. Dat is een daling met maar liefst 24 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op een online persconferentie werd tekst en uitleg gegeven bij de kwartaalcijfers en de stand van zaken in het onderzoek naar de vervalste overheidsopdrachten.
Uit een persbericht met de resultaten van het eerste kwartaal, dat donderdagavond werd uitgestuurd, blijkt dat de omzet van het beursgenoteerde overheidsbedrijf met 1 procent steeg tot 1,049 miljard euro. Bij de aangepaste bedrijfskasstroom (ebit) ging het om 77,6 miljoen euro. Dat is een afname van maar liefst 16,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. “De uitdagende macro-economische omstandigheden werden verzacht door sterke pakjesvolumes, prijsstijgingen en een aanhoudende focus op productiviteit en kostenbeheersing”, klinkt het.
Gekelderde beurskoers
Er hangen al een tijdje donderwolken boven het postbedrijf. Bpost kwam namelijk in opspraak omdat het stelselmatig overheidscontracten zou hebben vervalst om de Belgische staat meer aan te rekenen. Het ging daarbij om drie overheidsopdrachten: het beheer van de rekeningen van de staat (de zogenaamde 679-rekeningen), het innen van verkeersboetes van buitenlandse verkeersovertreders en het afleveren van nummerplaten.
Ook zou er sprake zijn van illegale prijsafspraken bij het afsluiten van het krantenbedelingscontract met uitgevers DPG Media en Mediahuis. Die illegale staatssteun kan ervoor zorgen dat de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de beursgenoteerde onderneming, die voor 51 procent in handen is van de federale overheid, een miljoenenboete oplegt. Bpost acht zo’n boete “mogelijk, niet waarschijnlijk.”
De belegger lust al die narigheid niet: zo deed die de beurskoers het voorbije jaar met maar liefst 30 procent kelderen. Voor 1 aandeel Bpost betaalt u tegenwoordig zo’n 4,20 euro; ooit was het aandeel 28 euro waard.
‘Vorige ceo’s helaas geen succes’
In een persbriefing lieten ceo ad interim Philippe Dartienne en voorzitter Audrey Hanard alvast weten nog geen getal te kunnen plakken op de financiële impact van de kwestie met de overheidscontracten. Bpost rekent alleen dit jaar op z’n minst op een impact van 25 à 50 miljoen euro. Het postbedrijf zei drie contracten te onderzoeken op “niet-aanvaardbare” winstmarges.
Op de vraag waarom beleggers überhaupt nog zouden geïnteresseerd zijn in Bpost, gaf interim-ceo Dartienne toe dat dit “de slechtste situatie voor investeerders” is.
Het bedrijf moet daarbij nog een hele tijd functioneren zonder ceo. Pas begin maart heeft Bpost een headhunter aangesteld, drie maanden na het ontslag van Dirk Tirez. Hanard zei eerst een duidelijk profiel te willen vastleggen, en sprak voorlopig het vertrouwen uit in Dartienne. De zoektocht duurt mogelijk dus nog maanden. “Helaas kunnen we niet stellen dat onze vorige ceo’s een succes zijn geweest”, klonk het op de briefing.
Belangenvermenging
Deze week haalde Bpost om nog een andere reden de krantenkoppen. Zo bleek dat minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) twee experts op haar kabinet in dienst had die betaald werden door Bpost.
De minister ontkende al dat er sprake was van belangenvermenging, maar het verhaal lijkt nog niet ten einde. Zeker nu blijkt dat één van de door Bpost betaalde kabinetsmedewerkers gewoon mee aan tafel zat toen er werd gediscussieerd over het controversiële krantenbedelingscontract.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier