Dexia zwaard van Damocles boven begroting?

© Belga

Minister van Financiën Steven Vanackere heeft het dossier Dexia aangekaart binnen het kernkabinet, dat momenteel werkt aan de begroting voor 2013. Bedoeling blijft de impact op de Belgische overheidsfinanciën “zo gering mogelijk te houden”, bevestigt de CD&V-minister.

Minister van Financiën Steven Vanackere heeft het dossier Dexia aangekaart binnen het kernkabinet, dat momenteel werkt aan de begroting voor 2013. Bedoeling blijft de impact op de Belgische overheidsfinanciën “zo gering mogelijk te houden”, bevestigt de CD&V-minister. Volgende week donderdag maakt de restbank Dexia haar kwartaalcijfers bekend. Algemeen wordt verwacht dat dan ook formeel zal worden aangekondigd dat Dexia vers kapitaal nodig heeft. Geld dat van België en Frankrijk zal moeten komen. Al naar gelang de geruchten schommelt de nood aan vers kapitaal tussen 5 en 7 miljard euro.

Hoeveel België daarvan zal moeten neertellen, is nog volop voorwerp van discussie met Parijs. Volgens een bron nabij het dossier gaan die onderhandelingen moeilijk en heel traag, maar wel “stapje voor stapje” vooruit.

Herstructureringsplan

Vanackere bevestigt alvast dat hij zijn collega’s een stand van zaken gegeven heeft over het dossier Dexia, “in het bijzonder over de besprekingen met de Europese Commissie en met Frankrijk”. Ons land hoopt die gesprekken “binnen een redelijke termijn” af te ronden.

Doel blijft een duurzaam herstructureringsplan overeen te komen, luidt het nog.

In regeringskringen valt te horen dat minister Vanackere en premier Elio Di Rupo gevraagd zijn contact op te nemen met hun respectievelijke evenknieën in Frankrijk, Pierre Moscovici en Jean-Marc Ayrault.

Kwartaalresultaten

Voor het eind van volgende week – met de raad van bestuur van Dexia woensdag en de bekendmaking van de kwartaalresultaten donderdag – vallen geen belangrijke beslissingen te verwachten, zo luidt het nog bij een bron.

De herkapitalisering hangt dus nog boven de hoofden van de premier en zijn vicepremiers, die momenteel op zoek zijn naar 3,7 miljard euro om het begrotingstekort in 2013 binnen de perken te houden.

Moet België dit jaar effectief 2,5 à 3,5 miljard euro aan vers kapitaal in Dexia pompen, dan is immers de vraag welke impact dat zal hebben op de overheidsfinanciën. De regering hoopt het geld buiten de begroting te kunnen houden, waardoor het enkel de staatsschuld en de rentelasten zou verzwaren. De finale beoordeling daarvan ligt echter in handen van het Europees statistisch bureau Eurostat. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content