‘De bal ligt nu in het kamp van Merkel’ (Verhofstadt)

© Belga

Zo reageert liberaal fractieleider Guy Verhofstadt op de publicatie van de plannen van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy voor de uitbouw van de eurozone.

“De bal ligt nu in het kamp van Merkel en de andere Europese leiders: deze oplossing aanvaarden of Europa in nog diepere problemen brengen”. Zo reageert liberaal fractieleider Guy Verhofstadt op de publicatie van de plannen van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy voor de uitbouw van de eurozone. “Het werd tijd. Eindelijk liggen er concrete plannen op tafel die een structurele oplossing creëren om de eurocrisis aan te pakken en maanden van aarzelen en gedeeltelijke oplossingen te beëindigen”, zo reageerde Verhofstadt. Verhofstadt hoopt dat de Europese top van donderdag en vrijdag er niet opnieuw “één van de gemiste kansen” zal worden, maar ernstige voorstellen voor een politieke en budgettaire unie zal bespreken.

“Deze top zou wel eens de top van de laatste kans kunnen zijn”, klinkt het. Verhofstadt, die het document van Van Rompuy een aantal oplossingen terugvindt die hij zelf al lange tijd bepleit, meent dat de financiële markten geen mirakeloplossing verwachten, maar een geloofwaardig plan op lange termijn.

Top van de laatste kans

Volgens de Belgische oud-premier zal de combinatie van een gecentraliseerde Europese begrotingsautoriteit, gemeenschappelijk bankentoezicht en de gedeeltelijke mutualisering van overheidsschuld alvast een grote bijdrage vormen voor de verbreking van de “vicieuze cirkel van toenemende schuldenlast”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content