Brussels Parlementslid dat een jaar lang zijn loon omzette in bitcoin: ‘Er is een financiële revolutie aan de gang’
Het Brussels Parlementslid Christophe De Beukelaer (Les Engagés, het vroegere cdH) was in 2022 de enige Europese politicus ooit die zijn wedde liet omzetten naar ‘s werelds grootste cryptomunt. Had hij niet graag de huidige stierenmarkt meegemaakt? “Het was puur een politiek statement.”
De cryptowereld is extatisch, want de koers van de bitcoin scheert de hoogste toppen ooit. Toch blijft de initiële belofte van crypto – een nieuw, courant betaalmiddel worden – onvervuld. Critici, zoals Trends-journalist Ilse De Witte, stellen zich vragen bij de economische meerwaarde van de digitale valuta. De establishment-kritische klanken van de cryptolibertariërs klinken als holle kreten, nu zelfs de grootste Amerikaanse banken bitcoins in kas hebben. Het glijdt van De Beukelaer af als water van een eend. “Er is een financiële revolutie aan de gang, en ik wil niet dat ons land weer maar eens uit de boot valt”, luidt het.
U zette in 2022 een jaar lang uw loon als Brussels Parlementslid om in bitcoins. Het ging toen niet zo goed met bitcoin; de munt eindigde het jaar tegen een notering rond 15.000 dollar. Gisteren liet ze haar hoogste koers ooit optekenen: 69.000 dollar. Spijt van uw beslissing om te stoppen met die actie?
CHRISTOPHE DE BEUKELAER. “Het was geen financiële investering, maar een statement. Ik wou aan de alarmbel trekken: België, en Europa in het algemeen, mogen de ogen niet sluiten voor de financiële revolutie die aan de gang is. Want anders zullen het, zoals altijd, de Amerikanen of de Chinezen zijn die met de voordelen van de technologie, de blockchain, gaan lopen. Het roept bij mij echo’s op van het internet gedurende de jaren negentig. Iedereen hier was bang voor die technologie, die alleen zou worden gebruikt door kwaadaardige mensen. Daardoor zijn we heel erg gaan reguleren, en hebben we alle interessante topbedrijven – de Amazons en Googles – ergens anders tot wasdom laten komen.
“Ik wou hiermee niet zeggen dat iedereen in bitcoins moet investeren opdat de koers omhoog zou gaan. Speculatie interesseert me niet. Wat mij interesseert, is wat de bitcoin echt kan bijbrengen aan de maatschappij.”
Zie hieronder De Beukelaer in gesprek met Kanaal Z:
Wat is dat, volgens u?
DE BEUKELAER. “Een: wat is de intrinsieke waarde van goud? En wat is de intrinsieke waarde van een stuk papier waar het eurologo op staat? Het is gewoon een kwestie van een algemene consensus over de waarde van iets.
“Twee: er is een echt voordeel tegenover de euro of goud. Met het bitcoinnetwerk kun je heel snel waarde verzenden. Ik kan bitcoins versturen in een seconde tijd. Dat is met de euro niet mogelijk. Als ik 100 euro naar de andere kant van de wereld wil sturen, duurt dat 24 of 48 uur. Met bitcoins gaat dat supersnel, zonder dat er een intermediair – een bank – moet tussenbeide komen. Het is 100 procent veilig en het kost bijna niks. Dat is de waarde van het netwerk. Het is altijd revolutionair als we een technologie vinden die iets sneller kan, voor minder geld.
‘De financiële wereld zou zich het best helemaal herdenken.’
Christophe De Beukelaer (Les Engagés)
“Het is een kwestie van jaren voordat de bitcoin, de koning van alle cryptomunten, zich in onze economie zal installeren. De vraag is niet of we voor of tegen die nieuwe gedecentraliseerde financiële wereld zijn, maar hoe we de samenwerking met de traditionele financiële wereld kunnen uitbouwen. De vermogensbeheerder BlackRock kan zoveel bitcoins kopen als het wil. Het zal niet ineens meer macht hebben op de blockchain, want dat netwerk is gedecentraliseerd en dus heeft iedere gebruiker dezelfde macht. De Amerikaanse grootbanken en beleggingskolossen hebben een even grote greep op dat netwerk als de kleine gebruikers. Dat is een gigantisch verschil met de gecentraliseerde financiële wereld, waar de centrale banken en de staten een grote impact op hebben.”
U bent een criticus van de werking van de centrale banken.
DE BEUKELAER. “De voorbije jaren heeft de Europese Centrale Bank te veel geld gedrukt, en de inflatie is daar voor een deel aan gelinkt. Ik vind dat de financiële wereld soms wat gedeconnecteerd is van de economische realiteit. We hebben dat gedurende de coronapandemie gezien, toen de beurs superhoog ging terwijl de economie helemaal plat lag. De financiële wereld zou zich het best helemaal herdenken. Enkele grote organisaties en invloedrijke mensen hebben veel te veel impact op het monetaire systeem.”
De laatste jaren kwam de cryptosector vooral in het nieuws met fraudeschandalen. U zette uw loon van 5.500 euro zelf om in bitcoins via het Belgische uitwisselingsplatform Bit4You. Daar nadert het faillissement intussen met rasse schreden. In 2022 gingen een hele hoop stablecoinbedrijven op de fles. En dan zwijgen we nog over het FTX-debacle. Cryptobeurzen komen er allerminst goed uit.
DE BEUKELAER. “Ik heb mijn omwisseling naar bitcoins inderdaad op gecentraliseerde beurzen gedaan, want dat was het gemakkelijkst en het meest gebruiksvriendelijk. Die omwisseling gebeurt in een seconde. Daarna heb ik voor alle zekerheid de bitcoins op een ledger (hardwareportefeuille voor crypto, nvdr) gezet, zodat ik niet meer afhankelijk was van die platforms, die eigenlijk ook een soort banken zijn. Dat kun je met euro’s niet doen. Als je digitale euro’s wil, moet je bij een bank zitten. Je digitale bitcoins, daarentegen, die kun je op een USB-key opslaan. Die hoeven niet bij zo’n platform te blijven, beter niet zelfs. Anders ben je te afhankelijk van de gecentraliseerde cryptospelers die, zoals in de gecentraliseerde financiële wereld, failliet kunnen gaan. In 2008 is Fortis failliet gegaan en hebben heel veel mensen geld verloren (Fortis dreigde failliet te gaan, maar werd uiteindelijk opgesplitst en verkocht, nvdr).
“Daarbovenop: alle serieuze studies over de blockchain – vanwaar de bitcoins komen, waarvoor ze gebruikt worden – hebben nu echt aangetoond dat er heel weinig fraude is, dat er heel weinig geld naar terrorisme gaat. Dat is veel minder dan in de traditionele financiële wereld.”
De Beukelaer over de intrinsieke waarde van bitcoin:
Hebt u zelf al gebruikgemaakt van uw cryptomunten?
DE BEUKELAER. “Op een moment zal ik uiteraard een deel weer omzetten in euro. Maar ik denk dat we stilletjes aan ook concrete dingen zullen kunnen doen met bitcoins. We noemen het het digitale goud. Ik ga een deel behouden als spaargeld. Een deel van de winst ga ik gebruiken om aan financiële educatie te doen. Want ik denk dat we de burgers van ons land niet genoeg financieel hebben opgevoed. Velen kennen het verschil niet tussen een obligatie en een aandeel, bijvoorbeeld.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier