Christine Lagarde neemt ontslag als IMF-directeur

Topvrouw van het IMF Christine Lagarde

Christine Lagarde heeft haar ontslag ingediend als directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze vertrekt daar per 12 september, zo maakte de Française bekend.

Lagarde wordt naar verwachting eind oktober benoemd tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Ze legde al eerder haar taken neer bij het IMF. Dat blijft de komende twee maanden zo.

David Lipton neemt Lagardes taken bij het IMF waar. De instelling start weldra de zoektocht naar een opvolger.

De Europese ministers van Financiën hebben al ingestemd met Lagarde als opvolger van de huidige ECB-voorzitter Mario Draghi nadat de EU-leiders haar hadden voorgedragen. Er volgt nog een consultatieronde met het ECB-bestuur en ook het Europees Parlement moet met haar voordracht instemmen. De ministers van Financiën van de EU deelden ook eerder al mee dat ze op zoek gaan naar een nieuwe directeur-generaal voor het IMF.

Het is een ongeschreven regel dat Europa de IMF-directeur mag leveren en de Verenigde Staten de voorzitter van de Wereldbank.

Aan gegadigden om het IMF te leiden, is er geen gebrek. Onder meer de Nederlandse oud-Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem wordt genoemd, net als de Bulgaarse voormalig Europees commissaris Kristalina Georgieva, die nu een topfunctie heeft bij de Wereldbank. Ook de gouverneur van de Britse centrale bank Mark Carney ging al over de tongen, net als de voormalige Britse minister van Financiën George Osborne.

Partner Content