‘Banken dwingen hun klanten de beste spaarformule aan te bieden is beter idee dan een fiscaalvriendelijke staatsbon’

Minister van Financiën Van Peteghem en premier De Croo. © belga

Er komt voorlopig geen nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon. De roerende voorheffing voor de bon die begin maart wordt uitgegeven wordt niet verlaagd naar 15 procent. Een logische beslissing, oordeelt Patrick Claerhout, de bankenspecialist van Trends.

Waarom komt er geen staatsbon met een verlaagde roerende voorheffing?

PATRICK CLAERHOUT. “Het hele dossier was zo gepolitiseerd geraakt dat er geen andere oplossing meer mogelijk was. Minister van Financiën Van Peteghem voerde de forcing, omdat hij in de staatsbon een middel tot electoraal succes zag. Dat gunden de andere politieke partijen hem niet, premier De Croo op kop. Het hele opzet rammelde ook aan alle kanten. Het was niet duidelijk waarom die lagere roerende voorheffing zo hoognodig was. Uiteindelijk moet dat een uitzonderlijke ingreep blijven. En over de impact op de begroting kon gediscussieerd worden. De rente-evolutie laat zich niet voorspellen.”

De Croo en zijn partijgenoot Alexia Bertrand wezen ook op de oneerlijke concurrentie met de banken?

CLAERHOUT. “Daarin hadden ze gelijk. Het is niet logisch dat de overheid zichzelf een voordeel toekent. Wie spaart op een termijnrekening dreigde minder rente te ontvangen dan op de staatsbon, maar wel meer geld af te dragen aan de overheidsfinanciën. Dat houdt geen steek. En je kunt je afvragen waar zoiets stopt. Straks gaat de overheid zichzelf een fiscaal voordeel toekennen bij het aanwerven van personeel. Er is immers een krapte op de arbeidsmarkt en ook daar zijn de openbare en de private sector elkaars concurrenten.”

‘Veel onvrede gaat terug op de beslissing van banken als BNP Paribas Fortis en ING om nieuwe spaarrekeningen te lanceren die betere voorwaarden boden. Maar de klanten met een bestaande spaarrekening bleven in de kou staan’

De staatsbon moest de concurrentie tussen de banken aanzwengelen. Hoe moet dat nu gebeuren?

CLAERHOUT. “Ik zie daarvoor andere mogelijkheden, zoals het afschaffen van de getrouwheidspremie. Dat zou de transparantie ten goede komen, waardoor de consument gemakkelijker tarieven kan vergelijken. Of dat tot een hogere spaarrente zal leiden, is iets anders. Want het is precies de getrouwheidspremie die banken toelaat om meer rente te bieden, omdat ze ervan uitgaan dat dat geld voor langere termijn vaststaat. Ik geloof ook in het voorstel van Vooruit om banken te verplichten hun klanten de beste spaarformule aan te bieden. Veel onvrede gaat terug op de beslissing van banken als BNP Paribas Fortis en ING om nieuwe spaarrekeningen te lanceren die betere voorwaarden boden. Maar de klanten met een bestaande spaarrekening bleven in de kou staan. Dat had de overheid nooit mogen laten passeren. Ze had banken moeten dwingen om àlle klanten te belonen.”

Partner Content