Bank of England handhaaft rente

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England

Het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk blijft ongewijzigd op 0,75 procent. Een rentestap werd niet verwacht op de financiële markten.

De Bank of England volgt dus niet het voorbeeld van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve verlaagde woensdagavond de rente met een kwart procentpunt en gaf aan dat er verdere verlagingen verwacht mogen worden. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) in september met stimuleringsmaatregelen komt.

De laatste Britse rentewijziging dateert van augustus vorig jaar. Toen krikte de BoE de rente met een kwart procentpunt op. Maar door de onzekerheid over de brexit houdt de centrale bank de rentetarieven nu onveranderd. De kans op een door de markten gevreesde no-deal is toegenomen met het aantreden van Boris Johnson als premier.

Gouverneur Mark Carney waarschuwde in een toelichting dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden van het monetaire beleidscomité (MPC) om de economie te stimuleren als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU) verlaat zonder een deal.

De Britse centrale bank kwam donderdag ook met nieuwe groeiprognoses voor de Britse economie, maar merkte daarbij op dat die minder betrouwbaar zijn dan gebruikelijk door de onzekerheid rond de brexit. De BoE herhaalde dat het Britse pond een tik zal krijgen bij een uittreding uit de Europese Unie zonder akkoord. Ook zal de inflatie oplopen en de economische groei afremmen. Voor 2019 en 2020 gaat de Bank of England nu uit van een groei met 1,3 procent, tegenover respectievelijk 1,5 en 1,6 procent bij de vorige prognoses.

Partner Content