Bahamas Leaks: offshores van ExxonMobil deels bestuurd vanuit België

© REUTERS

Van de 92 Belgische burgers of inwoners die volgens het Bahamaanse bedrijfsregister een bestuurs- of directeursfunctie bekleden bij offshores op het Caribische eiland, zijn er 31 verbonden aan ExxonMobil. De Amerikaanse energiereus is met honderden offshores dan ook erg actief op de Bahama’s.

Dat schrijven Knack, De Tijd en Le Soir, die voor België de Bahamas Leaks, een nieuw wereldwijd gegevenslek over het belastingparadijs in de Atlantische Oceaan, onderzocht hebben.

In de documenten dook onder meer een monstercontract in de haven van Zeebrugge op. Een vennootschap met de naam “Zeebrugge LNG Trading Company Limited” vertoont duidelijk een link met ons land, maar op de uitgelekte lijst met directeurs staan geen Belgen. De Bahamaanse offshore heeft te maken met een terminal voor vloeibaar aardgas in de haven van Zeebrugge. Die is in handen van het aardgasnetbedrijf Fluxys.

‘Meer inhoud geven’

Sinds 2007 heeft Fluxys een contract met Qatar Petroleum en ExxonMobil om voor hen twintig jaar lang elk jaar 3,4 miljoen ton vloeibare aardgas te verwerken. De LNG terminal in Zeebrugge is dan ook de toegangspoort van vloeibaar aardgas voor Noordwest-Europa. Zeebrugge LNG Trading Company Limited, een exotische constructie die alleen op papier bestaat, blijkt dus eigendom te zijn van ExxonMobil. Daarnaast blijkt dat 31 kaderleden die in België werken of werkten voor ExxonMobil een of meer functies hadden in tientallen vennootschappen van ExxonMobil op de Bahama’s, terwijl geen enkele van die Belgen effectief op de Cariben werkt. Volgens een belastingsexpert moeten die Belgische toplui de papieren constructies “wat meer inhoud geven”.

(Belga/RR)

Partner Content