Fernand Huts: ‘Belgische politici toonden bewondering voor Zonamerica’
Fernand Huts, de topman en eigenaar van de logistieke groep Katoen Natie, verdedigt zijn activiteiten in Uruguay. Volgens de topman waren Belgische politici en journalisten daarvan op de hoogte en “toonden ze bewondering voor Zonamerica.”
Afgelopen weekend kwam aan het licht dat Huts in 1998 in de offshore van de Uruguyaanse zakenmanOrlando Dovat stapte en dat jaar ook een aandeel van 43,5 procent kocht in de belastingvrije zone “Zonamerica” in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Dat schreven Knack, De Tijd en Le Soir, die voor België de Bahamas Leaks, een nieuw wereldwijd gegevenslek over het belastingparadijs in de Atlantische Oceaan, onderzocht hebben.
Zonamerica uitbaten brengt Huts jaarlijks miljoenen op, aldus de drie media. Huts’ bedrijvenpark in Uruguay blijkt een draaischijf te zijn voor internationale belastingconstructies. Zonamerica duikt meer dan 9.100 keer op in de uitgelekte documenten van Panama Papers en Bahamas Leaks.
Geen vergoeding
Maar Huts verdedigt in in De Standaard zijn activiteiten in Uruguay. “Uruguay is in 1985, na 20 jaar dictatuur, een democratisch land geworden”, reageert Huts in de krant. “Om bedrijven aan te trekken moedigde de democratische regering aan om vrijhandelszones op te richten. Dat werd door verschillende Uruguayaanse families gedaan. Zonamerica was er één van, opgericht onder een holding op de Bahama’s. Ik ben daar bestuurder geweest van 1998 tot 2013. Ik heb daar nooit enige vergoeding, niet rechtstreeks en niet onrechtstreeks, voor ontvangen”
Voorts benadrukt hij dat Belgischt politici en journalisten op de hoogte waren van zijn activiteiten in de Bahama’s. “Het is heel belangrijk te weten dat de zone de laatste twintig jaar ettelijke tientallen malen werd bezocht door Belgische handelsmissies”, gaat hij verder. “Belgische journalisten, bedrijfsleiders, ministers, politici en andere vooraanstaanden uit België’, aldus Huts. ‘En allemaal hebben ze hun bewondering kenbaar gemaakt. Er zijn zelfs door officiële Belgische delegaties inhuldigingsplechtigheden gehouden.”
‘Conform de wettelijke regels’
Huts stapte in 1998 ook samen met Dovat in twee Panamese genootschappen. Hij kreeg via een transactie met het trustfonds MontSaintMichel Trust op het Franse eiland Guernsey aandelen van de Panamese vennootschappen. Die constructie bestaat nog steeds en de trust wordt nu beheerd door Intertrust, wat dan weer doet vermoeden dat de fondsen in Guernsey te maken hebben met kapitalen bij de vroegere Fortis Bank.
Na de onthullingen dit weekend benadrukt Huts nog dat hij als zakenman steeds volledig conform de wettelijke regels werkte.
(Belga/RR/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier