‘Maak je eigen fouten’

© K. DUERINCKX

Volgens Erik Swerts, de topman van het leasingbedrijf Alphabet Belgium, wordt het belang van mentale fitheid in onze complexe maatschappij onderschat. Zelf maakt Swerts zijn hoofd leeg door te fietsen, te lezen en te “prutsen in de marge”.

Wat was uw beste beslissing?

“Toen ik mijn eerste stappen in het bedrijfsleven deed, heb ik ervoor gekozen in een klein bedrijf helemaal onderaan op de ladder te beginnen. Daar haal ik na al die jaren nog altijd voordeel uit. Op die manier leer je echt te werken. En je houdt ook voeling met wat er in alle geledingen van een organisatie leeft.”

Wat wordt onderschat?

“Het belang van mentale sterkte. We leven in een complexe wereld met veel uitdagingen. De lat wordt almaar hoger gelegd en veel mensen worstelen daarmee. Kijk maar naar het toenemende aantal burn-outs. Er zijn veel initiatieven om de fysieke gezondheid te bevorderen maar voor de geestelijke gezondheid is er veel minder beschikbaar. Bovendien is de maatschappelijke acceptatie van behoefte hebben aan mentale bijstand erg klein. Daar moeten we iets aan doen.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Mijn hoofd leegmaken is af en toe belangrijk en dat doe ik door te fietsen. Fietsen ontspant me fysiek en mentaal. Ik ben ooit met een vriend naar het zuiden van Frankrijk gefietst, 2400 kilometer in drie weken, fantastisch. Ontspannen doe ik ook door te lezen en wat ik ‘prutsen in de marge’ noem. Ik kan dat laatste moeilijk omschrijven. Het is letterlijk bezig zijn met van alles en niets, dat zorgt voor afleiding. Eens geen belangrijke dingen doen.”

Uit welke fout hebt u het meeste geleerd?

“Neem nooit klakkeloos iets aan of voer nooit zomaar iets uit omdat de baas het zegt. Je moet handelen vanuit je eigen overtuiging. Denk na en sta er ook achter. Het kan altijd fout aflopen, maar dan is het tenminste jouw fout. Maak je eigen fouten, maak niet de fout van een ander. Dat vind ik belangrijk.”

Wie of wat wordt overschat?

“Wanneer je weer eens iets verneemt over een negatieve gebeurtenis in de wereld, zeg ik vaak ‘je moet de mensheid niet overschatten’. Het is een uitspraak van mijn vader en er zit veel waarheid in. Ik heb het niet over het individu, het gaat over de maatschappij. De mens heeft veel gerealiseerd, maar als je ziet hoe het er soms aan toegaat in de wereld, dan kan je alleen maar besluiten dat we onszelf niet moeten overschatten.”

Erik Swerts (54) is de managing director van het leasebedrijf Alphabet Belgium, onderdeel van de BMW-groep.

'Maak je eigen fouten'
© K. DUERINCKX
'Maak je eigen fouten'
© K. DUERINCKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content