Lancering van 30 nieuwe Volkswagen-modellen in 2024 moet verkoop aanzwengelen

Volkswagen Golf © Belga Image

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft dit jaar dertig nieuwe modellen in de pijplijn staan, waaronder updates van populaire wagens als de VW Golf. Dat moet helpen om de verkoop in West-Europa de komende maanden aan te zwengelen, zo heeft het concern woensdag gezegd bij de publicatie van volledige jaarcijfers.

Volkswagen, dat ook merken als Audi, Skoda en Porsche omvat, maakte eerder al bekend dat het vorig jaar wereldwijd 9,24 miljoen voertuigen leverde, 12 procent meer dan in 2022. Dat hielp de omzet 15 procent hoger tot 322 miljard euro. De nettowinst ging 13 procent hoger tot 17,9 miljard euro. 

Voor 2024 verwacht het Duitse concern dat de omzet met 5 procent zal toenemen. Er zullen dertig nieuwe modellen worden gelanceerd, waaronder updates van de VW Golf, Tiguan en Passat, en Skoda Octavia en Superb. Er staan ook nieuwe volledig elektrische wagens op de agenda, zoals de Porsche Macan, Audi Q6 e-tron en VW  ID.7 Tourer. 

“We hebben een solide basis gelegd in 2023”, zegt CEO Oliver Blume in een persbericht. “We zijn ons bewust van de uitdagingen en we pakken ze nauwgezet aan om het enorme potentieel van de groep ten volle te benutten.” 

Volkswagen heeft het onder meer moeilijk met de overgang naar elektrische voertuigen, waar het achterop hinkt bij concurrenten als het Amerikaanse Tesla,  goedkopere Chinese merken en andere Europese autobouwers. Bij het kernmerk VW loopt ook een zware besparingsoperatie. 

De Volkswagen-groep heeft een fabriek in Brussel, waar Audi’s van de band rollen. De werknemers in Brussel kregen onlangs te horen dat zij de nieuwe generatie van de Q8 e-tron vanaf 2027 niet meer zullen assembleren. Voor de Brusselse fabriek wordt nog een oplossing gezocht.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content