Lager dan verwachte Franse en Duitse inflatie doen hopen op vroegere ECB-renteverlaging
De Franse en Duitse inflatie remt sneller af dan verwacht. In Duitsland stegen de consumentenprijzen met 3,1 procent op jaarbasis en dat is lager dan de 3,8 procent in december. De Franse inflatie daalde van 4,1 procent vorige maand naar 3,4 procent in januari. De twee grootste economieën van Europa doen beter dan de verwachtingen van Bloomberg. Het doet bij centrale banken de hoop koesteren op een sneller dan geplande renteverlaging.
De beleidsrente van 4,5 procent bij de Europese Centrale Bank (ECB) houdt de economie in de eurozone in zijn greep. De rente is nodig om de stijgende consumentenprijzen in veel Europese landen te bestrijden, maar het is ook voor burgers en in veel bedrijfssectoren een doorn in het oog. Op basis van een onderzoek in december van de Financial Times bij 40 economen, bleek dat de meeste uitgaan van renteverlagingen in de Verenigde Staten vanaf de zomer. Trends’ hoofdeconoom Daan Killemaes merkte toen op dat de situatie in Europa hoopgevender toont dan die in de Verenigde Staten.
Uit de nieuwe inflatiecijfers van Frankrijk en Duitsland blijkt nu dat de landen de inflatie beter wisten te drukken dan analisten van Bloomberg hadden voorspeld. Duitsland zag in januari de prijzen met 3,1 procent stijgen en dat is iets beter dan de verwachting van 3,2 procent die Bloomberg poneerde. In Frankrijk is de stijging van 3,4 procent deze maand 0,2 procent onder de verwachtingen. Analisten van het economische persagentschap stellen dat de inflatiecijfers in de tweede helft van 2024 naar verwachting onder de 2 procent op jaarbasis. Een zorgenkind blijft de kerninflatie ofwel de inflatie zonder dat prijzen voor energie en onbewerkte levensmiddelen worden meegerekend. Die zal naar verwachting nog gestegen zijn in Europa en zolang de kerninflatie blijft toenemen, blijven renteverlagingen risicovol voor de ECB. Donderdag worden de inflatiecijfers in de hele eurozone gedeeld.
Eerste verlaging in juni?
De meeste ECB-functionarissen blijven er daarom op aandringen dat het te vroeg is om de overwinning op inflatie al uit te roepen, en ze willen verzekerd zijn dat de prijsstijgingen op weg zijn naar 2 procent voordat ze overgaan tot enige versoepeling van het monetair beleid. Er zijn wel uitzonderingen die een ander standpunt innemen, met name Mario Centeno, hoofd van de Portugese centrale bank en ex-minister van Financiën in zijn land. Contenso verwacht dat de ECB tegen april genoeg kaarten op tafel heeft om een beslissing te nemen. Dat is ook het moment waarop de meeste beleggers verwachten dat de ECB toe is aan een eerste daling van de rente.
Wie duidelijk op de rem gaat staan, is ECB-voorzitter Christine Lagarde, die bij de recente toelichting over de handhaving van de rente nog stelde dat het “prematuur’ is om over een eventuele verlaging van de rente te praten. Als argument haalde ze de stijgende energieprijzen en daarmee de verhoogde kerninflatie aan. In oktober had de ECB voor het eerst sinds lang de rente niet verhoogd. De tien voorgaande rentevergaderingen was er telkens een verhoging uit de bus gekomen. Lagarde hintte eerder naar een eerste renteverlaging in juni 2024.
Bloomberg voorspelt dat in de ganse eurozone de inflatie zal dalen van 2,9 procent vorige maand tot 2,7 procent. Opvallend is dat Statbel dinsdag voor de derde keer op rij een hoger inflatiecijfer moest melden voor ons land. In België steeg de inflatie tot 1,75 procent, ten opzichte van 1,35 procent in december. in ons land blijft de kerninflatie wel dalen en dat voor de achtste maand op rij tot 4,70 procent (5,47 procent in december). Aardgas en elektriciteit werden namelijk fors goedkoper, want de prijzen lagen respectievelijk 51,9 en 31,7 procent lager dan een jaar geleden.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier