Knik in de prijscurve

'T ZANDKASTEELTJE Koksijde-Oostduinkerke heeft een dynamische nieuwbouwmarkt.
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

In Koksijde-Oostduinkerke stokt de prijsontwikkeling. Maar vooral op de nieuwbouwmarkt is de verkoopactiviteit meer dan bevredigend.

Vorige zomer pakte Koksijde uit met een vernieuwde en verfraaide Zeelaan. Vincent Beuten, de zaakvoerder van ERA Servimo, is opgetogen. “De heraanleg van de Zeelaan heeft Koksijde een boost gegeven”, zegt hij. “Er heerst nu weer een gezellige drukte in onze winkelstraat. En de leegstand van winkels is ook afgenomen.”

Van enig effect op het residentiële vastgoed is in de prijsstatistieken voorlopig nog niet veel te merken. De prijsklim van 2015 (+6,3%) kreeg in 2016 geen vervolg. Integendeel, de notarissen noteerden voor appartementen in Koksijde-Oostduinkerke een forse prijsdaling van 9,4 procent. De nieuwe mediaanprijs bedraagt nu 231.000 euro. Op de zeedijk bleef de terugval beperkt tot 4,3 procent (mediaan 236.750 euro).

Achter die eenheidsprijzen schuilen grote prijsverschillen tussen de deelgemeenten. Want trekt Oostduinkerke vooral een vermogend publiek aan, dan staat Koksijde veeleer bekend als een familiebadplaats. Vincent Beuten berekende op basis van eigen verkoopstatistieken over de eerste vijf maanden van 2017 de gemiddelde verkoopprijs voor appartementen in Oostduinkerke op 303.000 euro. In Koksijde komt hij op een gemiddelde prijs van 209.500 euro. Het kleine Sint-Idesbald neemt met 236.000 euro een tussenpositie in.

Vincent Beuten heeft het over een “degelijk begin van 2017, maar”, zegt hij, “het gaat wel iets trager dan in 2016. Dat was voor ons dan ook een recordjaar.” Vorig jaar merkte Beuten al op dat de verkoop van heel oude appartementen moeizaam verliep. Die tendens zet in 2017 door, zegt hij. “Mensen die een tweede verblijf kopen, hebben geen zin in zware renovatiewerken”, verklaart hij. “Met een eigen renovatie-afdeling proberen we die drempel te verlagen. En dat werkt.”

Dynamische nieuwbouwmarkt

Voor nieuwbouw berekende het studiebureau de Crombrugghe & Partners de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter op 4200 euro. Dat is een stijging van 1,2 procent op jaarbasis. In vier jaar klom de vraagprijs voor nieuwbouw in Koksijde-Oostduinkerke al 5 procent hoger. Dat is de sterkste prijstoename van alle kustgemeenten. Volgens Peter Taffeiren, de topman van de projectontwikkelaar POC partners, gaat ook de verkoop erg vlot. “We hebben in ons project ’t Zandkasteeltje in Sint-Idesbald nu al meer verkocht dan in 2016 en we zijn nog maar vijf maanden ver.”

Ook Vincent Beuten ervaart een erg dynamische nieuwbouwmarkt. “De verkoop op plan is helemaal terug”, stelt hij. “We stellen ook vast dat de meeste mensen die voor nieuwbouw kiezen een hoog afwerkingsniveau verwachten. Appartementen met een mooie keuken, parket, vloerverwarming liggen goed in de markt. En de kopers zijn ook bereid meer te betalen voor sterke, moderne architectuur.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content