Kleintjes worden groot
Volgens internationaal vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle is de regionalisering van de kantoormarkt niet langer een trend, maar een feit.
Jones Lang LaSalle (JLL) is al sinds de jaren zeventig — toen nog onder de naam Jones Lang Wooton — als makelaar actief in Antwerpen. Met een vestiging in de Scheldestad en Antwerpse onderzoeksrapporten toonde JLL dat het de vastgoedmarkt in Antwerpen au sérieux nam. Maar JLL past zich naar eigen zeggen aan ‘aan de realiteit van de regionalisering’. Het Antwerp Agency heet nu Flanders Agency en het City Report Antwerp is omgedoopt in Flanders Report.
“In Vlaanderen is Antwerpen nog altijd veruit de belangrijkste kantoormarkt en het blijft dan ook onze uitvalsbasis”, benadrukt Ralph Schellen, hoofd van de kantoorafdeling Vlaanderen van JLL. “Maar willen ook sterk aanwezig zijn in de opkomende markten. In het huidige landschap moeten we een soort van vliegende makelaars zijn.”
Uit onderzoek van JLL blijkt dat de regionalisering van het kantoorlandschap niet echt leidt tot een leegloop van Brusselse kantoren. Het aandeel van de hoofdstad (19 gemeenten) in de kantooropname schommelt al jaren rond 50 procent. Dat van Vlaanderen fluctueert rond 40 procent, al toont het voorbije jaar een toename richting 44 procent. JLL concludeert dan ook dat de regionalisering zich vooral afspeelt tussen de Vlaamse steden.
Gent, Mechelen, Leuven, maar ook Brugge en Hasselt slagen er vaker in grotere kantoorgebruikers — bedrijven én overheden — aan te trekken. En ook kleinere, strategisch gelegen steden zoals Aalst, Herentals, Roeselare en Genk pikken marktaandeel in.
Ronny Nuten, associate director, is vooral onder de indruk over de aantrekkingskracht van het Accent Businesspark in Roeselare. “Voor de tweede keer wordt daar nu een gebouw van 5000 vierkante meter gerealiseerd. Het moet klaar zijn tegen eind 2004, maar het is al helemaal verhuurd of verkocht. De huurprijs is daar al opgeklommen tot 120 euro per vierkante meter en huurvrije periodes of andere incentives kennen ze daar niet.”
Veel beweging in Gent
Met een stock van meer dan 1 miljoen vierkante meter kantoorruimte, mag Gent zich een echte kantoorstad noemen. De take-up van ongeveer 40.000 vierkante meter bleef onder het niveau van de topjaren, maar toch beweegt er veel in Gent. Zo wordt aan het station Gent Sint-Pieters nog dit jaar het VAC-gebouw opgeleverd. KBC trekt stapsgewijs naar zijn nieuwe toren op de Loop. Nog op de Loop is begin december de eerste steen gelegd van het eerste druppelvormige ge-bouw (3500 m2) van het Take Off-project van Herman Uyttersprot. Op de site van het nieuwe Arteveldestadion heeft Ghelamco het kantoorproject Dacar Towers (ongeveer 30.000 m2) op stapel staan. Met de verkoop van de Zuiderpoort aan het staatsfonds Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) tekende Gent vorig jaar ook voor de grootste kantoorinvestering (ongeveer 110 miljoen euro) in ons land.
Leuven mag zich met een prime rent van 155 euro dan weer de duurste kantoorstad van Vlaanderen noemen. “Dat was wel een uitzonderlijke deal”, nuanceert Jonathan Van Dyck, associate director bij JLL.”In nieuwe gebouwen is de tophuurprijs 145 euro. Op de Leuvense kantoormarkt is er wel geen sprake van huurvrije periodes of andere incentives.” Een van de opmerkelijkste deals op de Leuvense markt was de opname van 2800 m2 door het markonderzoeksbureau GFK in het project 7evenTuinen op de site van de voormalige Vander Elst Sigarenfabriek. Die deal had wél een negatief effect heeft op de Brusselse kantoormarkt, want GFK trekt weg uit het Bureau & Design center op de Heizel en verlaat ook het gebouw op de Kolonel Bourgstraat in Evere.
LAURENZ VERLEDENS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier