Jeugdige overmoed

© BI

Roger Kesteloot, de topman van De Lijn, houdt van hedendaagse dans, Bach en de Vlaamse polyfonie. Hij trok door Patagonië en zijn favoriete auteur is Gabriel García Márquez.

Wat was uw beste zet?

“Na een mislukte eerste kandidatuur geneeskunde ben ik geswitcht naar een totaal andere studiekeuze, sociologie. Ik heb me dat nooit beklaagd. Het denkkader dat je daardoor krijgt, vind ik nog altijd bruikbaar en bijzonder boeiend.”

Wat is het beste boek dat u las?

“Een van mijn favoriete auteurs is Gabriel García Márquez. Uit zijn omvangrijke oeuvre kies ik de korte roman De kolonel krijgt nooit post. Een heel mooi boek, van een aandoenlijk soort melancholie. De taal is ook wondermooi.”

Wat had u nooit verwacht?

“Ik had nooit verwacht dat ik de baan zou doen die ik nu doe. Bij mij was er nooit sprake van enige loopbaanplanning. Ik was ook niet voorbestemd om bij De Lijn te gaan werken, want als kind was ik altijd wagenziek op de bus.”

Wat wordt onderschat?

“De impact van ruimtelijke ordening en mobiliteit op de leefbaarheid van onze steden. De bevolking in de steden zal verder groeien. We moeten onze ruimtelijke ordening verdichten en inzetten op een duurzame mobiliteit. Duurzame mobiliteit is voor mij gedeelde mobiliteit.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik luister vaak naar muziek. Ik hou van de Vlaamse polyfonie en de muziek van Johann Sebastian Bach. We hebben hier onwaarschijnlijk sterke oudemuziekensembles. Denk aan het Huelgas Ensemble, Collegium Vocale, Graindelavoix, Vox Luminis. Ik ga ook regelmatig naar voorstellingen van hedendaagse dans.”

Wat was uw grootste avontuur?

“We hebben ooit een reis van een paar weken door Patagonië gemaakt. Dat was een hele belevenis. Patagonië stond al heel lang op mijn bucketlist.”

Uit welke fout hebt u het meeste geleerd?

“De periode waar ik door jeugdige overmoed wat zelfgenoegzaam was. Dan kun je weleens met je hoofd tegen de muur lopen. Je leert er vooral door dat de dingen niet for granted zijn. De meeste dingen die ertoe doen, vereisen blijvende aandacht en zorg.”

Wie of wat wordt overschat?

“De president van de Verenigde Staten. De zelfingenomenheid waarmee die man rondloopt en ons allerlei risico’s opsolfert, is ongezien.”

Roger Kesteloot (60) is de directeur-generaal van De Lijn, de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij.

Jeugdige overmoed

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content