“Investeerders vragen naar duurzame financiering”
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Aquafin, dat instaat voor de rioolwaterzuivering in Vlaanderen, is bij uitstek een bedrijf met een duurzame strategie. “Dat trekken we ook door in onze financiering”, zeggen Johan Maes en Sofie De Clercq van de dienst Finance & Aankoop. “Omdat we duurzaam willen zijn over de hele lijn en omdat onze investeerders daarnaar vragen.”
Aquafin bouwt, onderhoudt en beheert riolen, collectoren, meer dan 300 waterzuiveringsinstallaties en ruim 1600 pompstations. “Wij hebben een vrij ‘steady’ business. Jaarlijks leveren we voor 150 miljoen aan nieuwe projecten op”, licht directeur Finance en Aankoop Johan Maes toe. “Maar tegelijk moeten we ook meer en meer investeren in renovatie van oude installaties. Nieuwe technologie integreren en maximale recuperatie van grondstoffen zijn daarbij het uitgangspunt.”
Steeds striktere eisen bij financiering
Niet alleen in zijn projecten, ook in zijn financiering wil het bedrijf duurzamer worden. Sofie De Clercq, teamleader Financieren: “Jaarlijks doen we 150 tot 170 miljoen aan investeringen. We zoeken daar diverse financieringsbronnen voor. In 2015 gaven we voor het eerst een groene obligatie uit. Niet omdat we daar financieel een voordeel mee deden, maar wel omdat onze investeerders daar vragende partij voor waren.”
Lees ook: Werk aan de winkel voor bedrijven op weg naar duurzaamheid
“Heel wat partijen hebben al voldoende Aquafin in de boeken, maar hadden wel interesse in nieuwe investeringen met een groen karakter”, stelt Johan Maes. “Ook de Europese Investeringsbank, die voor ons een belangrijke partner is, stelt striktere eisen bij een financiering. Men wil onder meer weten op welke manier investeringen ertoe bijdragen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.”
De bank kwam zelf met het voorstel voor een groene lening, een alternatief voor de groene obligaties die we al hadden.
Na groene obligaties, ook een groene lening
Vorig jaar sloot het bedrijf een eerste groene lening af bij BNP Paribas Fortis. “Het is de derde keer dat we kozen voor duurzame financiering. De bank kwam zelf met het voorstel voor een groene lening, een alternatief voor de groene obligaties die we al hadden. En voor ons maakte de vorm eigenlijk weinig verschil. Al zijn de looptijden van onze projecten wel meer geschikt om ze via een lening te financieren”, aldus Maes.
Lees ook: BNP Paribas Fortis: “Wij willen een positieve impact hebben”
Aquafin heeft dus positieve ervaringen met deze duurzame financieringsvormen. “We kennen nu de mogelijkheden en gaan voort op de ingeslagen weg. We merken dat de vraag naar groene producten bij onze investeerders blijft toenemen, wat een duidelijk signaal is dat dit een blijvend fenomeen is”, besluit Johan Maes.