Onmiskenbare vakantielectuur volgens Koen Dejonckheere

© belga

Welk boek mag absoluut niet ontbreken in uw reiskoffer? Knack.be helpt u alvast op weg, elke dag geeft een bekend persoon leestips. Vandaag: Koen Dejonckheere, CEO van investeringsmaatschappij GIMV.

Welk boek is een ‘must read’?

Onmiskenbare vakantielectuur volgens Koen Dejonckheere
© In Europa – Geert Mak

In Europa van Geert Mak. Het boek gaat over de op- en ondergang van natiestaten in Europa. En waarom natiestaten mislukken. Het boek toont hoe macht het individu vertrappelt en onderdrukt, en hoe het individu zich verzet en weer massa wordt. Daarop volgt een stabilisering, tot het weer herbegint, zoals in Oekraïne.

Het boek werpt licht op het belang van vrede. Het is niet zo onnozel om altijd weer die oorlog van 1914-1918 op te rakelen, ondanks de ietwat commerciële of recuperatie-effectjes hier en daar. De lezer krijgt een besef van de fragiliteit van systemen, en waarom Europa belangrijk is.

De wisselwerking tussen het individu en het systeem intrigeert. We zouden allemaal een beetje onze geschiedenis moeten kennen. Het gevaar is dat eenheidsworst en simpele waarheden uiteindelijk propaganda blijken te zijn. Het boek is een pleidooi om te blijven nadenken, luisteren en debatteren, met kritische ingesteldheid maar op zoek naar het positieve.

Welk boek wil je dit jaar lezen tijdens vakantie?

Onmiskenbare vakantielectuur volgens Koen Dejonckheere
© ‘De kracht van het paradijs’ – Jonathan Holslag

De kracht van het paradijs van Jonathan Holslag. Ik heb het boek al doorgebladerd, nu ga ik erin kruipen. Ik heb het ‘zonder reden’ geschonken aan enkele collega’s bij Gimv. Het werk heeft iets optimistisch: het bekijkt en schat de kansen in van een zichzelf zoekend Europa tijdens wat de Aziatische eeuw wordt.

We moeten met z’n allen naar de zogenoemde BRIC-landen kijken. Maar we leven hier. Onze roots, ons DNA, onze cultuur, ons startpunt: ze zijn hier. Als we de wortels missen, vallen we om en kunnen de takken niet ver reiken, tot in Azië.

De auteur is nog jong. Jonathan Holslag is Belg, Europeaan, en China-kenner. Hij intrigeert me. Misschien leer ik hem ooit persoonlijk kennen. Maar eerst zal ik zijn boek goed lezen. Jammer dat het zo dik is. 😉

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content