Harry Mommens (DEME): ‘Letten op de eigenheid van het bedrijf’
“Je moet op de hoogte blijven van wat er gebeurt”, vindt Harry Mommens (44). Zeker bij de baggeraar DEME is dat geen overbodige luxe.
“Een goede hr-manager moet een sterk team kunnen samenstellen en laten samenwerken. Ook moet je openstaan voor innovaties in de hr-wereld. Maar bij de invoering daarvan moet je wel rekening houden met de eigenheid van het bedrijf en de sector. Dus moet je op de hoogte blijven van wat er gebeurt”, vindt Harry Mommens (44). Zeker bij de baggeraar DEME is dat geen overbodige luxe.
“We hebben een traditie van technische innovatie. Dat leidt tot het ontstaan van nieuwe activiteiten en de opstart van nieuwe bedrijven, en dat vereist soms nieuwe profielen. Toen we windmolens begonnen te bouwen, hadden die betonnen funderingen. Maar nu wordt daarvoor staal gebruikt, en dan heb je iemand nodig met kennis van staal. Daarom sta je als hr-manager het best vrij dicht bij de CEO, al is het maar om te weten welke vernieuwingen op je af komen.”
Mommens studeerde rechten aan de KU Leuven, en werkte drie jaar aan de balie. “In mijn discipline lag de nadruk op het geschreven gedeelte, wat me minder boeide. Ik ben dan in 1995 begonnen op de juridische dienst bij Baggerwerken Decloedt, dat enkele jaren voordien was gefuseerd met Dredging International tot DEME.” In 2001 stapte hij over naar de hr-dienst, waar hij de planning van de staf voor zijn rekening nam, inclusief loonadministratie, compensation & benefits en rekrutering. Dat er intern werd gezocht, is zeker bij DEME een logische keuze. “Wij zijn een projectmatig bedrijf. Dat betekent: contracten, verzekeringen, disputen,… Als jurist leer je bij DEME automatisch veel mensen kennen.”
Die atypische bedrijfscultuur maakt ook het tweede leven van Mommens bij DEME bijzonder uitdagend. “Wij hebben geen typische expatfuncties. Maar we hebben mensen die een project van het begin tot het einde begeleiden en twee, drie jaar op locatie zitten. Anderen gaan naar datzelfde project voor enkele maanden, of voor heel specifieke opdrachten. Dat heeft zijn impact op het werk- en verloningssysteem, maar ook heel praktisch op bijvoorbeeld werkvergunningen. Bovendien vallen onder DEME heel diverse bedrijven: baggeraars, windmolenbouwers, steenstorters, deep-sea miners,… De hr-dienst moet er altijd voor zorgen dat de vele uitzonderingen zo dicht mogelijk bij de algemene regels van de groep blijven, om de eenheid en cultuur te bewaren.” (L.H.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier