Rudi Nerinckx (Tessenderlo Group): ‘Van chemie naar luchtvaart en terug’

Rudi Nerinckx sleutelt als chief human resources officer bij Tessenderlo Group al ruim twee jaar mee aan de metamorfose van de beursgenoteerde chemiegroep.

Rudi Nerinckx sleutelt als chief human resources officer bij Tessenderlo Group al ruim twee jaar mee aan de metamorfose van de beursgenoteerde chemiegroep.

Tessenderlo Group heeft de focus verlegd van basischemie naar speciale producten voor landbouw, voeding, watermanagement en de verwerking van afvalstromen. Die gedaanteverwisseling, die wordt gestuurd door CEO Frank Coenen, is al gepaard gegaan met een hele serie verkopen. Zo deed Tessenderlo eerder deze maand nog zijn Italiaanse dochter van de hand.

Voor zijn overstap naar Tessenderlo Group was de 50-jarige Nerinckx ruim vijf jaar executive vice-president human resources bij de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Zijn eerdere ervaring met integraties kwam hem meteen van pas, want kort na zijn benoeming werd de pajot uit Sint-Pieters-Leeuw geconfronteerd met het vertrek van zijn CEO. Daardoor moest Nerinckx snel en krachtig de tanden zetten in de fusie van Virgin Express met de restanten van het vroegere Sabena, toen SN Brussels Airlines geheten. De in 2006 geboren fusiegroep kreeg de naam Brussels Airlines.

Nerinkx was al voor zijn passage in de luchtvaartindustrie gepokt en gemazeld in human resources, en meer in het bijzonder in changemanagement. Na zijn masters in organisatiepsychologie en een postgraduaat in business economics aan de KU Leuven, deed hij zijn eerste stappen in het beroep bij BP Chemicals en BASF. In 1996 ging het richting UCB in Drogenbos. Eerst voor de chemietak, die UCB toen nog had, vanaf 1999 als verantwoordelijke voor human resources voor UCB België en kort nadien voor heel Europa. In oktober 2002 mocht hij de wereldwijde integratie coördineren van een afdeling van Solutia, dat door UCB was ingelijfd. In februari 2005 werd die afdeling op haar beurt verkocht aan het Amerikaanse Cytec. Nerinckx stapte mee over en werd wereldwijd verantwoordelijk voor human resources in de divisie Surface Specialties, tot SN Brussels Airlines na amper een handvol maanden bij Cytec aan zijn mouw kwam trekken. (Be.L.)

Partner Content