Frank Donck wordt Vlaamse gezicht van Vlerick Business School

© belga
Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Frank Donck, de nieuwe vicevoorzitter van de Vlerick Business School, is een Vlerick-boy van de nieuwe generatie: bestuurder plus investeerder en met een netwerk dat een verder reikt dan de managementschool.

De raad van bestuur van de Vlerick Management School heeft vorige week UCB-topman Roch Doliveux voorgedragen als voorzitter van de managementschool. De Fransman zal in tandem werken met vicevoorzitter Frank Donck. Beiden vormen het gezicht van de school, die ook op zoek gaat naar een nieuwe decaan. Philippe Haspeslagh, de huidige dean, treedt terug.

Dat de Nederlands-onkundige Doliveux in opvolging van Louis Verbeke voorzitter wordt van Vlaanderens bekendste managementschool, mag verwonderen. De Vlerick Business School heeft ondanks de internationalisering nog altijd een sterk Vlaams profiel. Vandaar dat Frank Donck als vicevoorzitter zal fungeren. Hij wordt het Vlaamse gezicht van Vlerick.

Want de instelling blijft op twee paarden wedden, zoals ze dat al een aantal jaren doet. Enerzijds is er de sterke Vlaamse verankering. Aan de Vlerick Business School wordt nog altijd veel onderzoek verricht naar ondernemerschap in Vlaanderen. Een paar jaar gelden werd het PEBO-project (Platform for Entrepreneurial Buyouts) gestart, dat werkt rond de buy-out van kmo’s met een opvolgingsprobleem, een uitdaging voor veel Vlaamse bedrijven. Maar anderzijds is de Vlerick Business School een internationale speler geworden. Een derde van de studenten zijn buitenlanders. De school telt een campus in Sint-Petersburg en werkt onder andere samen met de Peking University. Het internationale consultingbureau QSConsulting brengt Vlerick onder bij de Emerging Global Business Schools, scholen die een internationale reputatie bij werkgevers hebben en genieten van een sterk merk.

Alumnus en docent

Aan voorzitter Doliveux om die internationale brand te versterken. Donck moet de sterke band met het thuisland behouden. Frank Donck kent de Vlerick Business School door en door. Hij is niet alleen alumnus en lid van de raad van bestuur. Hij was er tussen 1988 en 1992 ook docent corporate finance. Donck gaf onder andere les aan Christophe Desimpel, neef van Luc Desimpel. Met Luc Desimpel richtte de familie Donck in 1992 de investeringsmaatschappij 3D op, die zowel kiest voor beursparticipaties op lange termijn als voor investeringen in groeibedrijven. 3D heeft onder andere participaties in KBC (Donck is er bestuurder), Ackermans & van Haaren (via Belfimas), Atenor en Zenitel.

Frank Donck is het schoolvoorbeeld van de Vlerick-boy van de nieuwe generatie. Hij komt uit een familie van ondernemers die op het moment dat ze fortuin maken, blijven investeren in de Vlaamse economie. En hij kijkt verder dan het netwerk van de Vlerick-alumni. Een verschil met de generatie Vlerick-ondernemers en bestuurders uit de jaren 80 en 90, bij wie al te vaak een ons-kent-ons-cultuur heerste.

De familie Donck, afkomstig uit het West-Vlaamse Passendale, maakte fortuin in de zuivelsector. Vader Jef Donck wist zijn bedrijf Comelco uit te bouwen tot de grootste zuivelgroep van het land. Het werd in 1991 overgenomen door Campina. De opbrengst van de verkoop werd opnieuw geïnvesteerd, vooral via het investeringsvehikel 3D. Jos Peeters, de vader van het Vlaamse durfkapitaal, noemt Frank Donck “een van de meest prominente vertegenwoordigers van het Vlaamse familiale durfkapitaal.” Zo investeerde de familie Donck in Plant Genetic Systems, een van de eerste Vlaamse biotechbedrijven. Deze zomer raakte bekend dat Frank Donck een belang van 3,02 procent in Barco had opgebouwd.

Een golfclub redden

Donck, die bekendstaat als “zeer discreet, maar een aangename en bescheiden persoon”, prijkt in de rankings van invloedrijkste bestuurders steevast bovenaan. De man grossiert inderdaad in bestuursmandaten. Behalve in KBC heeft hij ook een zitje in GreenyardFoods van Hein Deprez. Sinds kort is hij voorzitter van het Duitse kabelbedrijf Tele Columbus, waar de Vlaming Ronny Verhelst CEO is.

Donck was ook lange tijd bestuurder en voorzitter van Telenet en werd dit jaar in die functie opgevolgd door Bert De Graeve. In 2001-2002 was hij betrokken bij de reddingsoperatie toen Telenet aan de rand van de afgrond stond. Hij was eind 2012 bij een machtsstrijd in Telenet met hoofdaandeelhouder Liberty Global de verdediger van de belangen van de particuliere aandeelhouders.

En Donck kijkt verder dan zuiver zakelijke dossiers. Zo is hij betrokken bij het Opening the Future-project van de KU Leuven, waarmee succesvolle ondernemers geld ophalen voor de financiering van hersenonderzoek. De nieuwe ondervoorzitter van de Vlerick Business School is ook president van de Damme Golf & Country Club. Die stond halverwege de jaren 90 aan de rand van de afgrond. De familie Donck zorgde samen met Marc Santens, van de gelijknamige textielgroep, voor de financiële redding. De golfbaan is genoemd naar vader Jef Donck, die in 2009 overleed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content