‘In 2050 is energie in Europa de helft duurder dan in de Verenigde Staten, China en India’

De stroom voor het laadstation is afkomstig van 3 recent door ENGIE gebouwde windmolens. Met twee laadpunten die elk tot 175 kW kunnen leveren, is een elektrische auto in ongeveer 20 minuten volledig opgeladen. (Foto van Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)

Om de Europese industrie concurrentieel te houden, moeten de hoge energieprijzen dringend naar omlaag. Zo klinkt donderdag de oproep van BusinessEurope, de overkoepelende organisatie van Europese industrie- en bedrijfsorganisaties. BusinessEurope spoort de volgende Europese Commissie aan om nog meer in te zetten op de uitbouw van hernieuwbare energie en een betere energie-infrastructuur om de prijs te drukken.

De energieprijs ligt in Europa veel hoger dan in de rest van de wereld. Volgens een studie die werd uitgevoerd in opdracht van de Europese werkgeverslobbygroep, zou energie in 2050 in Europa minstens de helft duurder zijn dan in de Verenigde Staten, China en India. Dat houdt een groot concurrentieel nadeel in, klinkt het.

Daarom moet werk gemaakt worden van een efficiëntere energie-infrastructuur en een snellere uitrol van hernieuwbare energie. “Onze studie toont aan dat de groothandelsprijzen voor elektriciteit met bijna veertig procent kunnen dalen, als hernieuwbare energie op de meest kosteneffectieve locaties wordt uitgebreid en de hindernissen voor de ontwikkeling ervan worden weggenomen”, stelt algemeen directeur Markus J. Beyrer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content