IKEA werft personeel aan voor virtuele winkel in videogame Roblox: ‘Games zijn enorme communicatiekanalen’
IKEA opent op 24 juni de deuren van zijn virtuele winkel in het populaire videospel Roblox. In het Verenigd Koninkrijk gaat het Zweedse bedrijf op zoek naar personeel dat er zal werken tegen 14,80 euro per uur. “Het is de eerste keer dat personeel betaald wordt om in een virtuele winkel in een game te werken”, weet game-expert Birger De Geyter.
De war for talent woedt wereldwijd. Daarom wil de meubelwinkel IKEA toekomstig personeel alvast kennis laten maken met het werk in zijn showroom. Dat gebeurt in Roblox, een game met wereldwijd 70 miljoen actieve spelers. Daar opent de meubelketen op 24 juni zijn virtuele winkel en in de komende weken gaat het daarvoor op zoek naar personeel.
In The Co-worker – zo noemt IKEA de ervaring – geeft het personeel advies over de meubels in de virtuele showroom. Er is zelfs een bistro waar medewerkers virtuele Zweedse balletjes uitscheppen. Ze kunnen voltijds telewerken, ze worden betaald en kunnen zelfs promotie krijgen, klinkt het.
Games voor opleiding
“Roblox is een blokkenwereld waarin spelers kunnen bouwen en hun creativiteit loslaten, maar waar ook virtuele werelden te vinden zijn, zoals de winkel van IKEA”, legt Birger De Geyter uit, de co-CEO van Unlocked.gg, een Antwerps gaming- en e-sportagentschap. “Er zijn al vaak virtuele winkels geopend in games als Roblox. Denk aan Walmart of Nike in de Verenigde Staten. Maar dit is de eerste keer dat personeel wordt betaald voor het werk. IKEA werkt wel met tijdelijke contracten en klanten kunnen niet echt aankopen doen. In die zin is het dus in de eerste plaats een slimme zet van IKEA om zich als werkgever op de kaart te zetten.”
De Geyter zag de voorbij jaren dat gaming een steeds grotere rol speelt in het bedrijfsleven. De arbeidsmarkt daagt werknemers uit om een carrière lang te leren. Opleidingen in videogames kunnen een toegankelijke manier zijn om nieuw personeel aan te trekken of het huidige personeel bij te scholen.
“In 2010 bracht McDonald’s al een spel voor de Nintendo DS uit, waarmee mensen virtuele hamburgers konden bakken en zo kennismaakten met het werk in een McDondald’s-vestiging. Dat was niet toevallig in Japan, waar games al langer een prominente rol in de maatschappij hebben gekregen. Games kunnen dus ook bij het opleiden van personeel een rol spelen. Chirurgen in spe gaan vandaag al aan de slag met virtual reality en ook het Amerikaanse leger heeft een videogame. Games kunnen situaties, waarvoor medewerkers in de echte wereld komen te staan, realistisch simuleren. Als iemand een fout begaat in zo’n game, heeft dat geen gevolgen. Dat maakt het format zo aantrekkelijk, tenminste voor bedrijven die de budgetten kunnen besteden die nodig zijn om games te maken.”
Virtuele winkels
Ook in België verkennen bedrijven gaming. De modeketen JBC opende in 2022 al JBC World in Roblox. Het is een virtuele wereld rond mode, waar spelers ook een concert van Camille kunnen bijwonen. “Het is een bijzonder slim idee, want daarmee spreekt JBC een grote doelgroep aan. Die gaat verder dan alleen achttienjarigen, zoals mensen soms denken. Het aantal volwassenen die games als Fortnite of Roblox spelen, wordt onderschat. Mensen zijn met die spellen opgegroeid en blijven voor de rest van hun leven affiniteit hebben met die games.”
De Geyter beschouwt het feit dat IKEA personeel aanwerft als een volgende stap, die kan leiden naar echte virtuele winkels in videogames. “Games als Roblox en GTA Online zijn meer dan een spel: het zijn enorme communicatiekanalen. Anderzijds zijn gamers de voorbije jaren steeds meer gewend geraakt aan zogenoemde microtransacties, ofwel aankopen in een spel. Dat zijn virtuele items die met echt geld worden betaald. Bedrijven zien steeds meer het enorme potentieel van games in als medium.”
Toch is de evolutie naar virtuele winkels niet zo eenvoudig als ze misschien lijkt, wil De Geyter onderstrepen. “Meta heeft de voorbije jaren sterk in het metaverse voor bedrijfstoepassingen geïnvesteerd. Denk aan manieren om met een virtual reality-headset videovergaderingen bij te wonen. Dat heeft tot hiertoe weinig succes gekend. Virtuele omgevingen moeten ook fun blijven. Geef mensen een reden om een virtuele IKEA te bezoeken en geen echte. In een echte winkel kunnen ze de meubels die ze kopen meteen mee naar huis nemen en je kunt er voor weinig geld eten. De onlineversie moet dus extra troeven hebben. Koppel er digitale beloningen aan en unieke ervaringen die in de echte winkels niet te beleven zijn. Anders kiezen mensen toch voor echte Zweedse balletjes en het sociale contact in de winkels.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier