HTC Tattoo goedkoop alternatief voor iPhone

Roel Van Espen medewerker Trends

De iPhone is razend populair in ons land. Toch winnen de zogenaamde Android-smartphones terrein. Een ervan is de HTC Tattoo: is die de moeite waard?

Wie vandaag ietwat hip wil zijn, heeft een iPhone op zak. Tenminste, dat is wat Apple ons wil laten geloven. Toegegeven: de iPhone is een leuk en handig toestel. Maar goedkoop is hij niet. Gelukkig heeft Apple al lang geen monopolie meer in smartphones. Google – bekend van uw favoriete zoekmachine op internet – heeft een alternatief mobiel besturingssysteem ontwikkeld: Android. Intussen draaien al heel wat toestellen van andere merken op de Android-technologie. Zo ook de HTC Tattoo die sinds enige tijd in onze winkels ligt.

De HTC Tattoo is met een schermdiameter van een goede zeven centimeter kleiner dan de iPhone. Maar de adviesprijs ligt dan ook een stuk lager: 319 euro tegenover 475 tot 675 euro. Het scherm heeft een eerder lage standaardresolutie van 240 x 320 pixels. Dat is naar onze mening nog nét voldoende. De interface vinden wij erg gebruiksvriendelijk en is te vergelijken met die van andere smartphones. Hij is eigenlijk volledig overgenomen van de grotere broer: de HTC Hero (die 160 euro duurder is). Alles is gewoon wat dichter op elkaar gepropt op het kleinere scherm. Connectiviteit wordt hoog in het vaandel gedragen: de HTC Tattoo kan overweg met het snelle 3G-breedbandnetwerk, met Bluetooth en met wifi. Synchroniseren met uw computer kan via de meegeleverde USB-kabel, die ook gebruikt wordt om (eventueel via een aansluitbare stekker) het toestel op te laden. Wij vonden dit kabeltje echter net iets te kort om er vlot mee te kunnen werken.

Naast telefoneren, mailen en surfen focust deze smartphone zich op de ‘sociale’ mogelijkheden: er is een rechtstreekse integratie met Facebook en Twitter, en met een eenvoudige druk op de knop verbindt u het toestel met de fotosite Flickr. Daarnaast maken ook de Google-diensten deel uit van het standaardpakket, zoals Gmail, Google Maps en YouTube. En er is een 3,2 megapixel-camera aan boord: daarmee kunt u behoorlijke foto’s en filmpjes maken.

Bijzonder handig vinden wij de zoekfunctie. Daarmee kunt u de hele telefoon erg snel doorzoeken op trefwoord: de applicaties, uw contacten, sms’jes, e-mails, internet, enzovoort. Hierbij kunt u opgeven in welke onderdelen gezocht moet worden. De HTC Tattoo werkt – dankzij de krachtige interne processor – overigens erg vlot. Het opstarten vanuit de uit-stand duurde bij ons testmodel dan weer veel te lang: een minuut en twintig seconden. Leuk ten slotte is dat u deze smartphone helemaal naar uw hand kunt zetten. Dat geldt zowel voor de interface als voor de buitenkant. Het is mogelijk om covers te kopen en zelfs te ontwerpen. Dat kan via de website Tattoo My HTC. Voor zo’n frontje betaalt u twaalf euro (kiezen uit het gamma) of vijftien euro (eigen ontwerp). Misschien wel een origineel eindejaarsgeschenk, maar weet wel dat de verzendkosten naar België hoog kunnen oplopen.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content