Hoge Raad van Financiën: ‘Verschil in belastingdruk tussen inkomsten uit arbeid en kapitaal is te groot’

Boekhouding
Stockbeeld © Getty Image

Het verschil in belastingdruk tussen inkomsten uit arbeid en inkomsten uit kapitaal is in België de voorbije 20 jaar meer toegenomen dan het OESO-gemiddelde. Dat staat in een nieuw rapport van de Hoge Raad van Financiën (HRF), schrijft de krant La Libre België. De HRF beveelt aan om de fiscale druk te harmoniseren.

Het verschil in belastingdruk moedigt zelfstandigen en bedrijfsleiders aan om een vennootschap op te richten om op die manier te kunnen genieten van een fiscaal voordelige behandeling.

Toegenomen

In België is het verschil in belastingdruk tussen arbeid en kapitaal nog groter dan in de meeste OESO-landen, zo staat te lezen in het HRF-rapport. De Hoge Raad wijst erop dat het verschil in belastingtarieven op arbeid en die op vennootschappen tussen 2000 en 2022 is toegenomen met 35 procent, terwijl dat het gemiddelde in de OESO een stijging is van 22 procent.

Op basis van de cijfers van de federale overheidsdienst Financiën voor het boekjaar 2024 (inkomens 2023) blijkt dat de belastingdruk snel oploopt tot 50 procent en voor werknemers met een hoog inkomen zelfs tot 55 procent. Ondernemers die zichzelf een laag loon uitkeren, maar hun inkomen bijvoorbeeld aanvullen met dividenden, worden daarentegen belast aan ongeveer 30 à 35 procent.

Lees ook: 50 procenttarief in personenbelasting is een aberratie

Prikkel wegnemen

De Hoge Raad van Financiën beveelt aan om de prikkel om over te schakelen op een vennootschap weg te nemen en om de fiscale druk te harmoniseren. “Het verschil in belasting afhankelijk van de rechtsvorm creëert een vertekening die op lange termijn de belastbare basis verzwakt en de sociale bijdragen vermindert. België zou daarom kunnen overwegen om de kloof te verkleinen door de belasting op bedrijfsinkomsten aan te passen zodat ze dichter bij de belasting uit arbeid komt te liggen”, zo beveelt het rapport aan.

Het aantal managementvennootschappen in ons land heeft voor het eerste de kaap van de 80.000 gerond, zo schreef de krant De Tijd dinsdag op basis van cijfers van Statbel. Als verklaring werd verwezen naar de gunstige fiscaliteit, maar ook naar het feit dat het makkelijker is geworden om zo een vennootschap op te richten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content