HOE MAAKT U EEN GOEDE BACK-UP?

Roel Van Espen medewerker Trends

Uw pc en vooral uw laptop staan bloot aan heel wat gevaren: de harde schijf die crasht, koffie over het klavier, virussen, dieven … Regelmatig een back-up maken, is geen overbodige luxe. Hoe doet u dat?

De harde schijf die het laat afweten: het is geen fictief doemscenario. Maar ook virussen, wormen, Trojaanse paarden en ander ongedierte vormen een constante bedreiging voor uw computer. De kans bestaat dat u belangrijke gegevens voorgoed kwijtraakt. Als u zoiets meemaakt, ga dan allereerst zo snel mogelijk langs bij uw computerdealer of de IT-verantwoordelijke van uw bedrijf. Misschien kan hij nog iets redden. Voorkomen, is echter beter dan genezen. Daarom is een regelmatige back-up een must. Zeker van een laptop, want die is extra gevoelig voor diefstal.

Welk medium gebruikt u?

Zowat elke computer heeft een cd- of dvd-schrijver aan boord. Het kost dan ook weinig moeite om bijvoorbeeld elke week de belangrijkste bestanden en mappen naar een beschrijfbare cd of dvd te kopiëren. Nog beter is een memory stick of externe harde schijf. Dat gaat heel wat sneller dan met een cd of dvd en het is makkelijker: u moet gewoon in Windows Verkenner de bestanden naar de stick of harde schijf slepen. Sommige externe harde schijven laten zelfs toe om een volledige back-up te maken met één klik op de knop.

En een onlineback-up? Dat kan ook, via een gespecialiseerde dienst. Het volstaat om in Google even te zoeken op ‘backup service’. Het voordeel van zo’n dienst is dat uw bestanden veilig op een server gestockeerd worden. Bij brand of diefstal in uw kantoor zijn ze dus veilig. De prijzen voor back-updiensten kunnen wel erg verschillen. Vergelijken, is dus de boodschap. Houd er bovendien rekening mee dat een vlotte onlineback-up een breedbandverbinding – ADSL of kabel – vergt.

Test van 3 programma’s

Werkt u al met het nieuwe besturingssysteem Windows Vista? Probeer dan zeker de interne back-upfunctie eens uit. Er bestaat echter speciale software die u toelaat om op een professionele manier back-ups te automatiseren. Wij testten drie pakketten uit: Genie Backup Manager Professional 7.0, Roxio BackUp MyPC 6 Deluxe en het nieuwe NovaStor NovaBackup 8. Hiermee kunt u een back-up maken van bestanden, mappen, e-mails, favoriete webadressen, browsergeschiedenis, programma’s en instellingen. Dat kan manueel – op eender welk moment – maar u kunt deze operatie ook automatiseren. Zo kunt u instellen dat er regelmatig – bijvoorbeeld elke vrijdagnamiddag – een back-up gemaakt wordt.

Bij elk pakket kunt u kiezen voor een back-up van sommige of alle bestanden. Maar u kunt ook aangeven dat alleen nieuwe of gewijzigde bestanden opgeslagen moeten worden. Zo’n incremental of differential back-up bespaart u heel wat tijd, want niet alles moet opnieuw bewaard worden. Ruimte spaart u dan weer uit door het feit dat de reservebestanden gecomprimeerd kunnen worden. En als u dat wilt, kunt u ze ook encrypteren of beveiligen met een paswoord.

Maar er zijn ook verschillen tussen de softwarepakketten. Met Genie en NovaStor hoeft u bijvoorbeeld niet noodzakelijk de applicatie zelf te gebruiken om een back-up terug te vinden: dat kan ook met Windows Verkenner. Deze native back-upoptie heeft Roxio niet. En Genie en Roxio hebben geen of een beperkte disaster recoveryfunctie in huis, die uw computer weer in oorspronkelijke staat brengt na een crash. NovaStor scoort op dit vlak veel beter. Omdat die bovendien de goedkoopste is van de drie, gaat onze voorkeur uit naar dit pakket.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content