HET WITBORD ZET UW PRESENTATIE OP PC
Wie presentaties, opleidingen of cursussen geeft, gebruikt vaak een projector of een witbord. Wat u op het bord schrijft, kan nu worden bewaard op een pc.
Het gebeurt wel vaker tijdens een presentatie: in het vuur van de uiteenzetting ontstaan prachtige schema’s of modellen op het witbord. Maar die gaan verloren zodra u er de bordveger overheen haalt. Zou het niet nuttig zijn als uw nota’s op het bord werden gekopieerd naar de pc’s van uw toehoorders? Gelukkig bestaan er manieren om uw presentatie op het witbord te digitaliseren. Wij hebben twee systemen voor u getest.
eBeam Whiteboard
De firma eBeam staat al jarenlang bekend voor zijn interactive whiteboard technology en heeft een handige oplossing bedacht: het eBeam Whiteboard. Op eender welk witbord (tot 240 centimeter breed) plaatst u een ontvanger (eigenlijk een sensor) in de rechterbovenhoek. Uw kleurstiften stopt u in een speciale huls, waarvan de positie op het bord continu naar de sensor wordt doorgeseind. Daarnaast hebt u een speciale bordveger die eveneens door de sensor wordt opgemerkt. Op die manier krijgt u een elektronisch afschrift van wat u op het bord schrijft.
Het interessante van het eBeam-systeem is dat dit afschrift naar uw computer of laptop verstuurd wordt. Dat gebeurt draadloos (via Bluetooth) of met een USB-connectie. Op die manier kan alles simultaan op een willekeurig computerscherm getoond worden. U moet dan wel de bijgeleverde software installeren. Dankzij deze technologie kan uw presentatie zelfs via het internet gevolgd worden of later doorgemaild. Bovendien kunt u uw schrijfsels opslaan, afdrukken, op een website plaatsen, verwerken in documenten of ze later opnieuw projecteren. En uw toehoorders kunnen uw notities zelfs rechtstreeks op hun pda ontvangen.
Handig voor als u op verplaatsing bent, is overigens dat de eBeamkit vrij compact is, en makkelijk in de zijtas van uw laptop past. Want het eBeam Whiteboard is dus eigenlijk geen witbord: het zijn enkel de attributen om zo’n bord te digitaliseren.
Smart Board
Het Smart Board lijkt op het eerste gezicht gelijkaardig. Maar het werkt met een heel ander principe. Het is een heus digitaal witbord, dat via een USB-kabel met een computer verbonden wordt. Een draadloos bord is voorlopig nog niet mogelijk. U moet ook een projector aansluiten, die u op een vaste plek in het lokaal plaatst. Over het bord is een dun aanraakgevoelig membraan gespannen, en onderaan bevindt zich een houder voor vier stiften en een bordveger. Alles wat u op het bord schrijft of tekent, wordt doorgegeven aan de computer (na installatie van de software). De aangesloten beamer projecteert dit beeld dan op het bord. Alle notities kunnen via de pc opgeslagen, doorgemaild of afgedrukt worden.
Het grappige aan dit systeem is dat u niet écht schrijft. U hebt dan wel de keuze uit vier verschillende kleurstiften, maar eigenlijk kunt u net zo goed met uw vinger over het bord bewegen. De stiftenhouder onderaan bevat echter een sensor die registreert welke kleur is weggenomen. Neemt u dus de rode stift weg, dan wordt de aanraking op het bord als rood weergegeven. Datzelfde principe geldt overigens ook voor de bordveger.
De Smart Boardtechnologie laat zelfs toe om de aangesloten computer volledig via het bord te bedienen. Zo kunt u tijdens uw uiteenzetting bijvoorbeeld grafieken of foto’s die u op uw pc of laptop hebt bewaard, laten projecteren op het witbord. En omdat het bord niet écht beschreven wordt, blijft de achtergrond altijd mooi wit. Leuk detail: via een tik op het bord wordt alles in één keer gewist. Maar gelukkig kunt u die actie weer ongedaan maken.
Roel Van Espen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier